Тетяна (Херсонщина):


— Чи планується на державному рівні збільшити відсотки за оренду земельних паїв? Сьогодні це — три відсотка. Орендатори платять однаково як за зрошувальні землі, так і за богарні. Звісно, більше платити добровільно ніхто не хоче. А це могло б наповнити сільські бюджети та хоч якось покращити злиденне життя селян.

 

Член Комітету Верховної Ради з питань земельних відносин Олег Кулініч:


— Мінімальний розмір орендної плати встановлено Податковим кодексом тільки для земель державної і комунальної власності. Для приватних ділянок мінімальний розмір оренди не передбачений, оскільки користування такими землями не є податком чи збором. Щоправда, є укази Президента, де рекомендується застосовувати мінімальну тривідсоткову ставку і для оренди земель приватної власності, але вони носять лише рекомендаційний характер. Та, власне, держава і не повинна втручатися в договірні відносини осіб, адже визначення відповідної ставки — це лише компетенція сторін, власника і наймача, які домовляються між собою.

Наприклад, у Полтавській області, аграрії в середньому платять за оренду паїв шість-сім відсотків від їхньої нормативної оцінки. І ця ставка постійно зростає, думаю, що невдовзі вона може сягнути і десяти відсотків.


Водночас — справді, з різних куточків України чув багато скарг на те, що те чи інше агропідприємство виплачує селянам занижену орендну плату, і вони нічого не можуть з цим вдіяти. Все це робиться мало не примусом.

Несправедливість можна знайти всюди — вона є, і від цього нікуди не дінешся. Але так само потрібно зрозуміти, якщо ти сам, будучи власником паю, не захистиш свої інтереси, то цього не зробить ніхто. Тому, якщо селяни категорично не погоджуються з розміром пропонованої орендної плати, то потрібно самоорганізовуватися, об’єднувати зусилля і обстоювати свою позицію. І таким агропідприємствам не залишиться нічого іншого, як шукати компроміс із власниками. Тобто питання повинне вирішуватися все-таки не через державне регулювання, адже це цивільні відносини.