Футбол. Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 7-й тур.


9 вересня. «Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ). 1:1. Голи: Гусєв, 24 (п), Дентіньо, 75.


«Шахтар»: П’ятов, Срна (Бутко, 66), Кучер, Ракицький, Ісмаїлі, Степаненко, Фред, Марлос, Коваленко (Дентіньо, 70), Бернард (Нем, 80), Феррейра. Тренер — Паулу Фонсека.


«Динамо»: Шовковський, Сілва (Морозюк, 26), Хачеріді, Віда, Макаренко, Сидорчук (Гармаш, 68), Рибалка, Буяльський, Ярмоленко, Гусєв (Федорчук, 59), Мораес. Тренер — Сергій Ребров.


Рефері — Абдула (Харків).


Харків. ОСК «Металіст». 39 677 глядачів. 18 градусів.


10 вересня. «Зоря» — «Сталь». 2:2. Запоріжжя. «Славутич-Арена». 1 200 глядачів. Рефері — Жабченко (Хмельницький). Голи: Любенович, 80, Караваєв, 84 — Карікарі, 16, Васін, 55. Вилучено Вороніна («Сталь», 47, два попередження), Гора Малакяна («Сталь», 84, два попередження).


11 вересня. «Зірка» — «Карпати». 1:0. Кропивницький. «Зірка». 4 207 глядачів. Рефері — Іванов (Донецька область). Гол: Фаворов, 81 (п). Вилучено Новотрясова («Карпати», 90+7, два попередження).


«Чорноморець» — «Олександрія». 1:0. Одеса. «Чорноморець». 6 022 глядачі. Рефері — Монзуль (Харків). Гол: Гітченко, 57 (у власні ворота).


«Ворскла» — «Волинь». 2:1. Полтава. Стадіон імені Олексія Бутовського. 5 700 глядачів. Рефері — Бойко (Київська область). Голи: Хльобас, 20, Турсунов, 74 — Діденко,26 (п).


«Олімпік» — «Дніпро». 3:0. Суми. «Ювілейний». 


7 125 глядачів. Рефері — Дердо (Чорноморськ). Голи: Богданов, 10, 21, 50.


***


Харків’яни скучили за великим футболом. Звичайно, вони ніяк не змиряться з тим, що через махінації різних шахраїв-негідників припинив існування (не за спортивним принципом) один із найпотужніших клубів України, колектив із славними традиціями — їхній улюблений «Металіст».


От і заповнився по вінця харківський стадіон-красень, де протягом двох годин на матчі лідерів панувала неповторна атмосфера фантастичного футбольного свята.


Умовні господарі спробували одразу захопити киян зненацька, вдавшись до пресингу. Але наразилися на гостру контратаку динамівців. Андрій Ярмоленко прискорився правим флангом, підключив до атаки Жуніора Мораеса, а той виклав м’яч під удар Віталію Буяльському. Досвід і чудова реакція Андрія П’ятова врятували «Шахтар».


Але «гірники» в боргу не залишилися. Головою в падінні пробив досвідчений Даріо Срна. Оборонець Данило Сілва вчасно підстрахував Олександра Шовковського.


І надалі непримиренні опоненти продовжували обмінюватися гострими випадами доти, доки кияни не вийшли вперед. Євген Макаренко, чия поява в стартовому складі стала певною несподіванкою, адже місце лівого оборонця тривалий час зберігалося за португальцем Віторіно Антунешем, підключився до атаки й випередив у боротьбі за м’яч Срну, який порушив правила. Пенальті спокійно і впевнено реалізував Олег Гусєв.
Після цього «біло-сині» віддали суперникові простір, либонь, прагнучи виманити його. Але така тактика була досить небезпечною, враховуючи вміння і гаряче бажання донеччан атакувати.


Після відпочинку «Шахтар» кинувся вперед. Що вже казати, динамівцям було сутужно. Гра ставала дедалі жорстокішою. Роботи у рефері було чимало. У хід пішли жовті картки. Але «гірники» надію на порятунок не полишали. І в досягненні мети їм допомогли виконавці, котрі вийшли на заміну. Богдан Бутко зробив навісну передачу, на яку із засідки вискочив Дентіньо і своїм ударом зрівняв рахунок.

 

Андрій П’ятов (ліворуч) і Валерій Федорчук залишали поле, як справжні друзі.

 

ВІД РЕДАКЦІЇ

 

Після матчу фахівці всіх кольорів майстерності кинулися виловлювати смажені факти.


Гранди великого футболу педалювали на руці Віди. Договорилися до того, що «Шахтар» уже й не буде чемпіоном. Бо, бач, отаке упереджене суддівство. Як не згадати Луческу, якому завжди щось заважало, як поганому танцюристу. Інші профутбольні знавці палко обговорювали руку Ісмаїлі. Знову-таки, спрямовуючи критичні стріли на суддівство.


Помилки були, але вони стосувалися обох команд. Це має бути предметом обговорення уповноважених органів.


Однак неприпустимо, щоб будь-хто вибігав на поле і, бризкаючи слиною, кидався на арбітра. Чомусь наші заїжджі майстри на міжнародних матчах поводилися сумирно, бо знали, що покарання неминуче.


А тут вони (і гравці, і тренери), мабуть, вважають, що приїхали на острів «Пінгвінія» і можуть дозволяти собі казна-що. Пора до них і владу застосувати. Є претензії — звертайтеся в установленому порядку. І не розігрівайте фанатичне протистояння.

 

Фото ФК «Шахтар».