Учора Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на Донбасі провела відеоконференцію за участю представників ОРДЛО. Раніше анонсована тема для обговорення: закріплення «режиму тиші» — доповіді представників СММ ОБСЄ й офіцерів СЦКК про «припинення вогню на постійній основі».


Наступний раунд переговорів формату «Україна—ОБСЄ—Росія» відбудеться 21 вересня в столиці Білорусі. Цього дня Україна запропонувала зробити обговорення питання визволення заручників ключовим. Радник голови СБУ Юрій Тандіт повідомив: наша сторона розробила дорожню карту й готова до реалізації формули «всіх на всіх». За офіційними даними, заручниками в ОРДЛО вважаються 112 українців, ще 9 осіб незаконно перебувають на території РФ.

 

«Ми зробили заяву на останньому засіданні в Мінську, що ми підготували тих людей, кого законно можемо передати, і одержали підтвердження, що з боку Донецька й Луганська готові до звільнення 47 наших заручників», — зазначив Тандіт.


Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко повідомила, що під час останніх зустрічей найемоційніше обговорювалася «навіть не багатостраждальна тема заручників, а проблема дітей у зоні конфлікту». За її словами, проросійські сепаратисти хочуть, щоб українська сторона повернула на окупований Донбас дітей-сиріт, евакуйованих звідти у найгарячіші дні війни влітку 2014 року. Вона заявила, що Київ обстоюватиме права українських дітей згідно з чинним законодавством і міжнародними конвенціями.


Ірина Геращенко звернулася в ОБСЄ і ЮНІСЕФ із проханням перевірити поширену в Інтернеті інформацію про затриманих на території «ДНР» українських підлітків і застосування катувань стосовно них. Перший заступник Голови Верховної Ради України вважає за доцільне залучити ЮНІСЕФ до вирішення проблем дітей у зоні конфлікту. І переконана, що ця міжнародна організація повинна одержати дозвіл на моніторинг ситуації із правами дитини на окупованих територіях і в РФ, де сьогодні її діяльність фактично заблокована. На своїй сторінці у Фейсбуці Ірина Геращенко написала, що, мабуть, порушить це питання на наступному засіданні в Мінську, яке заплановане на 21 вересня.


Тим часом на бойовому сході нашої країни за минулу добу (дані на 13.09) російсько-окупаційні війська 35 разів відкривали вогонь по позиціях українських захисників. При цьому противник застосовував артилерію забороненого Мінськими домовленостями калібру.


Напередодні диверсійно-розвідувальна група гібридів атакувала наші позиції біля Станиці Луганської. У результаті бою двоє українських захисників загинули, п’ятеро дістали поранення, один зник безвісти, повідомили в прес-центрі штабу АТО.


Російські військові замінили місцевих бойовиків на блокпостах у Донецькій області. Про це пише на своїй сторінці у Фейсбуці координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук. За його словами, в окупованій частині Новоазовського району Донецької області спостерігається ротація підрозділів російсько-терористичних військ і посилення за рахунок прибуття нових формувань. А в районі н. п. Верхньошироківське (кол. Октябр) різко збільшилася загальна кількість місцевих бойовиків, російських найманців і військовослужбовців ЗС РФ.


Українська розвідка зафіксувала чергові факти поставок озброєння й військової техніки з території Росії. За інформацією ГУР МОУ, у понеділок через н. п. Ізварине в напрямку Луганська пройшла змішана колона військової техніки (БМП, БТРи й вантажні автомобілі, у тому числі з гарматами  на причепах). За даними групи «ІС», на низці ділянок фронту противник активно обновляє свої мінно-вибухові загородження, обладнує нові приховані спостережні пункти, удосконалює позиції в інженерному плані.