Якщо заплановані на 18 вересня вибори до Державної Думи Російської Федерації відбудуться і на українській території — в анексованому Криму, і до Держдуми будуть обрані депутати від Криму, Україна визнає такі вибори нелегітимними і вже закликає світ також не визнавати їх. На нелегітимності проведення виборів у Криму наголошують і народні депутати України. У свою чергу, Москва погрожує розривом дипломатичних відносин.


«Президент України закликає весь світ не визнавати вибори до Держдуми РФ — країни, що вкрала в України Крим і частину Донбасу. Вибори в окупованому Криму нелегітимні, бо це українська територія. Отже, Дума, яку обирають в т. ч. в Криму, — не може апріорі визнаватися як легітимна», — заявила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина ГЕРАЩЕНКО, перший заступник Голови Української частини Парламентського комітету асоціації, член Постійної делегації у ПАРЄ, на своїй сторінці у Фейсбуці. Парламентарій не виключає ймовірного виходу Україну зі складу ПАРЄ у разі визнання повноважень російських депутатів, обраних від українського Криму: «Якщо    ПАРЄ визнає повноваження нелегітимної делегації Держдуми, якщо ПАРЄ наплює на свої ж принципи і дозволить повернутися делегації країни, яка не виконала ЖОДНОЇ резолюції ПАРЄ і чхати хотіла на всі норми міжнародного права, якщо ПАРЄ сама себе так зневажить — українській делегації (та й делегаціям інших країн, що усвідомлюють деградацію такої організації) варто розглянути можливість про припинення своєї участі в «асамблеї пустих балачок», резолюції якої можна не виконувати, бо вона сама це спокійнісінько допускає, а президент Аграмонт ще й щомісяця їздить до Москви з проханнями про діалог».


«Вибори без вибору — ось що буде влаштовано в Криму 18 вересня», — вважає народний депутат України Ірина ФРІЗ (фракція «Блок Петра Порошенка»). «Переконана, що держави світу, які поважають міжнародне право та територіальну цілісність України, які не визнали анексії Криму, сформують публічну оцінку щодо подальших форм комунікації із новообраною Держдумою, яка фактично буде нелегітимною», — написала І. Фріз на своїй сторінці у Фейсбуці. Депутат зазначила, що з початку окупації Криму РФ відбувається порушення прав та свобод українських громадян. «Де переслідують представників корінного народу півострова, які за оголошенням Меджлісу не братимуть участі в цих, так би мовити, виборах. Де блокують діяльність непідконтрольних Росії журналістів та нищать свободу слова. Де переслідують за віросповідання. Де переслідують правозахисників, а міжнародні організації не мають навіть шансу потрапляння на півострів для проведення моніторингу ситуації... І ось на цій волелюбній колись землі Кремль влаштовує чергове зухвальство над міжнародним правом, демонструючи всьому світові тріумф власної безкарності», — підкреслила І. Фріз.

Парламентарка також наголошує, що «проведення парламентських виборів на окупованій території є незаконним».


«Відповідно, повноваження депутатів, обраних внаслідок голосування на мажоритарних виборчих округах, сформованих на півострові (чотири депутати), а також за кримськими регіональними списками у єдиному федеральному окрузі (225 депутатів), є нелегітимними. Тобто 18 вересня буде поставлено під сумнів легітимність всієї нижньої палати Федеральних Зборів РФ сьомого скликання та прийнятих нею рішень», — резюмувала Ірина Фріз.


А народний депутат України від «Народного фронту» Георгій ЛОГВИНСЬКИЙ, колишній кримчанин та правозахисник, переконаний, що проведення виборів до Держдуми РФ на території Криму варто розцінювати як злочин, що підпадає під статтю 110 Кримінального кодексу України — захват влади. «Безумовно, проведення будь-яких виборів, не передбачених законодавством України, є однозначним порушенням. Понад те, кожна людина, що на них балотується, є співучасником злочину — в порядку статті 27 Кримінального кодексу він здійснює спробу злочину. Це спроба захвату влади», — вважає він. Парламентарій висловив упевненість у тому, що міжнародна спільнота не визнає результати голосування в Криму: «Спікер польського Сейму вже зробив офіційну заяву, що не визнаватиме вибори у Криму. Думаю, це лише перший крок. Але ми повинні розуміти більш глибшу річ — ми для європейців повинні бути суб’єктом спільної політики, де захищають їх, Європу, від нашестя тероризму, який іде з боку Російської Федерації. І тоді вони захищають себе разом із нами. Якщо ж вони захищаються окремо від Росії — то це окремий острівок політики».


«Якщо буде відновлено повноваження новообраної делегації Російської Федерації у Раді Європи — тоді маємо поставити «жирний хрест» і на самій Раді Європи», — заявив на одному з телешоу народний депутат України від Блоку Петра Порошенка Рефат ЧУБАРОВ, один із лідерів кримських татар. «Розумієте, що тоді буде відбуватися? Відбуватиметься те, що в цій частині бандитів визначатимуть бандитами, а в інших частинах їх визначатимуть нібито нормальними людьми, будуть із ними ручкатися, обговорювати, -сказав він. — Я не уявляю собі, як я з’являтимусь на Парламентській асамблеї Чорноморсько-економічного співробітництва (ПАЧЕС), бо я є членом цієї поважної організації, як я слухатиму так званих депутатів Держдуми, які вкрали у мене Батьківщину, частину моєї держави, і вони там обговорюватимуть зі мною питання, скажімо, безпеки Чорноморського басейну. Не може цього бути».


Народний депутат України, Уповноважений Президента України з питань кримськотатарського народу Мустафа ДЖЕМІЛЄВ звертає увагу на те, що мешканців окупованого півострова кримська влада змушує прийти на вибори через тиск і погрози. «Саме по собі проведення виборів на окупованій території незаконно, — сказав політик у коментарі журналістам. — Але нині окупаційна влада вживає заходів для втягнення мешканців Криму в ці вибори. Мене дуже хвилює, що вони хочуть долучити до цього і кримських татар через погрози звільнити їх з роботи. Співробітники ФСБ розповідають, що вони повинні зайти до кабінки і сфотографувати бланк із результатами голосування. Так вони збираються контролювати татар. Від цього голосування залежить, чи залишаться вони на роботі. У такий спосіб вони сподіваються долучити якусь частину кримських татар».


«Те, що ці вибори незаконні, відповідає міжнародним нормам. Таким чином вони роблять нелегітимними взагалі вибори депутатів до Держдуми, по всіх списках, так як у них там партійна система. Якщо депутати будуть обрані, в тому числі й голосами людей із окупованих територій, вони вважатимуться незаконними. Цю позицію ми обстоюватимемо і в ПАРЄ, щоб не допустити участі делегації Росії у ПАРЄ», — підсумував Мустафа Джемілєв.

 

Офіційно

 

8 вересня Верховна Рада України ухвалила Заяву до парламентів іноземних держав, парламентських асамблей і міжнародних організацій щодо виборів до Держдуми РФ на території тимчасово окупованого Криму і Севастополя, у якій закликала міжнародну спільноту не визнавати ці вибори.

 

***

 

Санкційний тиск на Москву демонструє ефективність і має зберігатися до повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності нашої держави, заявив Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з послами країн «Великої сімки» та ЄС у Києві.


Як повідомляє прес-служба глави держави, П. Порошенко підтвердив, що Україна залишається рішучим прихильником політико-дипломатичного врегулювання ситуації на Донбасі. Він зазначив, що на нинішньому етапі головні зусилля мають бути спрямовані на забезпечення виконання російською стороною безпекової частини Мінських домовленостей. Окрім того, український Президент акцентував на важливості збереження політики невизнання незаконної анексії Криму, де катастрофічно погіршується ситуація з правами людини, зокрема з каральною медициною радянського зразка.


Глава держави також закликав не визнавати легітимність парламентських виборів у РФ, які Москва намагається провести в окупованому Криму та місті Севастополь — українській території, що перебуває в тимчасовій окупації.


Окремо сторони обговорили питання якнайшвидшого звільнення заручників та політичних в’язнів, які незаконно утримуються в РФ і на окупованих територіях.

 

Представники ОБСЄ не спостерігатимуть у Криму за російськими виборами в Держдуму. «Оскільки ОБСЄ працює, ґрунтуючись на консенсусі всіх країн — членів ОБСЄ, Крим не є частиною нашого спостереження», — цитує главу місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Яна Петерсена «Інтерфакс-Україна».


Раніше Президент України Петро Порошенко доручив міністру закордонних справ Павлу Клімкіну поінформувати керівництво РФ про неможливість проведення виборів на українській території, зокрема в Криму. І з огляду на те, що в Києві вважають майбутній склад Думи нелегітимним, МЗС України заявило, що проведення парламентських виборів у приміщеннях російських диппредставництв в України є неможливим. «Якщо вибори в РФ проходять у федеральному окрузі, до якого РФ — всупереч міжнародному праву і законам України — включає Крим, то я вважаю, що такі вибори є нелегітимними, а тому — юридично і політично необґрунтованими», — заявив Павло Клімкін.


Натомість у російській ЦВК наполягають, що вибори в консульствах і посольствах проводити можна, оскільки вони вважаються територією Росії. «Це не компетенція України.

 

Компетенція України — забезпечити безпеку російських громадян, які прийдуть в російське посольство або консульство. Вони повинні бути захищені від загроз нападу і цькування з боку різного роду молодиків. На цьому компетенція України з цього питання вичерпана», — сказала глава ЦВК РФ Елла Памфілова.


Нагадаємо, що вибори до Держдуми РФ мають відбутися 18 вересня.