У Німеччині, за підтримки Фонду Конрада Аденауера, посольства України у ФРН, організації MіtOst та Українського кіноклубу в Берліні, відбуваються Дні кримськотатарської культури. До німецької столиці прибули майстри мистецтв кримськотатарського народу, історики, тюркологи, громадські активісти, журналісти. Прибули з Києва, куди змушені були переселитися у зв’язку з російською анексією Криму. Програму організувало Товариство пригноблених народів у Східній Європі та колишньому СРСР.

 


Учасники Днів ознайомлюють німецьких глядачів і слухачів із самобутньою культурою свого народу, також виступають з концертами народної і класичної музики. Групу митців об’єднав композитор і виконавець Джеміль Кариков (на знімку), котрий до того ж здійснює велику роботу, спрямовану на відродження музики кримськотатарського народу.


Проте не тільки музикою, художнім словом, малярством кримськотатарські митці доносять до німців правду про історію свого багатостраждального народу, зокрема про останнє вимушене переселення з батьківщини, а також і дискусіями з шанувальниками їхнього мистецтва. Вони розповідають, що більшість переселенців з Криму живуть мрією про повернення на півострів чи на Донбас, де чимало з них мешкали й звідки змушені були тікати, адже там — їхня земля.


Також Український кіноклуб у Берліні показав документальний фільм «Traces of Crіmea» французького режисера Вінсента Муна. Стрічка передає саму атмосферу Криму і дає можливість побачити культурне різноманіття його народу. Після перегляду актори читали кримськотатарську і староосманську поезію.


Тим часом організатори Днів подбали також і про самих учасників — з тим, щоб вони могли не лише себе показати, а й познайомитися з країною, у якій гостюють.


Берлін.


Фото автора.