Серед пріоритетних питань, які необхідно розглянути на п’ятій сесії Верховної Ради України восьмого скликання, Опозиційний блок виділив три: виконання Мінських домовленостей — заради досягнення миру в Україні, підтримка реального сектору економіки і скасування тарифного геноциду.


«Пріоритетними є питання підтримки реального сектора економіки, збереження робочих місць, соціальна підтримка людей. Це те, чого вимагають люди на всіх зустрічах, які проводили і депутати нашої фракції, і, я впевнений, це звучало і на зустрічах з виборцями парламентаріїв інших фракцій», — заявив співголова фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко на Погоджувальній раді в понеділок, 5 вересня.

 

Про необхідність відновлення промислового сектору економіки і питання енергетичної безпеки країни ми поговоримо з народним депутатом України від Опозиційного блоку Сергієм Дунаєвим.

 


«Ситуація, в якій опинилася українська економіка, зокрема її промисловий сектор, не може не викликати серйозного занепокоєння. Сумарно за 2014—2015 рр. Україна втратила більше 16% своєї економіки, а втрати в промисловому секторі починають приймати ознаки незворотного характеру і можуть бути порівняні з втратами країн Західної Європи після Другої світової війни.


Як депутат від 107-го округу Луганської області, хочу як приклад навести Луганську область. Одну з найбільших за територією область України, яка завжди була індустріальним і енергетичним центром нашої країни, яка забезпечувала серйозний внесок у ВВП нашої держави. Що наразі?!


За два роки бойових дій Луганська область втратила більше 85% свого потенціалу: промисловість, сільське господарство — військові дії на сході України призвели до руйнування промислових і сільгосппідприємств, інфраструктури (залізничних і автомобільних доріг, ліній електропередач, газопроводів та інших інфраструктурних об’єктів), житла», — зазначає Сергій Дунаєв.


«Розглянемо ситуацію в енергетичному секторі. Подивіться, скільки в Україну ввозиться вугілля з інших країн. За два останні роки 4 млрд. дол. було виділено на фінансування економік Польщі, Росії, США, Австралії, ПАР.

Це говорить про те, що ми годуємо шахтарів і економіку інших держав. При цьому, ми не вкладали кошти у вітчизняну енергетику, в тому числі у вугільну промисловість України. Але ж Донбас — це енергетичне серце України!


Запаси вугілля на ТЕС країни — мінімальні. Якщо врахувати той факт, що до початку опалювального сезону необхідний запас вугілля повинен становити не менше 3 млн. тонн, то на додаток до холодних батарей, населенню також слід готуватися до віялових відключень електроенергії, тільки в набагато більшому масштабі, ніж це було в 2014—2015 роках.


Що ми маємо на сьогодні? Міненерго планує частину шахт закрити, а частину приватизувати. При цьому не враховуються сумарні запаси вугілля на шахтах, які планують закрити, ні думка громад і трудових колективів, не прораховуються соціально-економічні наслідки. Відсутня й програма перекваліфікації та працевлаштування шахтарів. Все це — наслідки бездумної політики уряду», — підкреслив Сергій Дунаєв.


«Реальні сьогодні тільки борги із зарплати працівникам вугільної галузі. Шахтарі більше півроку не отримують заробітної плати, загальна сума заборгованості на підприємствах Лисичанська та Первомайська перевищила 235 мільйонів гривень.


Із шахтарями зобов’язані розрахуватися за їх нелегку працю, наші шахти повинні працювати, а шахтарі та їхні родини не повинні страйкувати», — наголошує народний депутат.


«Відсутність стратегії енергетичної безпеки країни призвела до того, що вже два роки північна частина Луганської області не підключена до єдиної енергосистеми України. Луганська ТЕС не має можливості забезпечити електроенергією промислові підприємства області», — пояснює Сергій Дунаєв.


«Сьогодні все залишається на рівні розмов. Завжди зручно перекладати на когось свої проблеми. За два роки в області змінилося шість голів ОДА, кожен із яких обіцяв, що ось-ось відновлять зруйноване житло і дороги, запустять Сєверодонецький «Азот» і ПрАТ «ЛИНІК», відновлять Лисичанський содовий завод, відновлять і запустять зруйновані підприємства, область підключать до єдиної енергосистемі України і розв’яжуть проблеми шахтарів «Лисичанськвугілля» і «Первомайськвугілля». Через два роки ми бачимо одне: підприємства стоять, шахтарі страйкують, область так і залишилася відрізаною від єдиної енергосистеми України, а досягнення влади — в постійних обіцянках», — підкреслив політик.


«Кожен з виступаючих у Верховній Раді депутатів говорить про проблеми свого округу. Когось хвилюють проблеми сільського господарства, когось деревообробна промисловість, когось — дороги, школи, лікарні, дитячі садки та багато іншого. Але коли депутати голосують і приймають рішення, вони забувають, що пріоритетом повинна бути промисловість та енергетичний сектор, без якого не виживе ані сільське господарство, ані деревообробна промисловість, не буде коштів на відновлення доріг, шкіл, лікарень та дитячих садків.


Це нагадує План Моргентау — програму повоєнної перебудови Німеччини, яка передбачала ліквідацію промисловості і перетворення Німеччини у аграрну країну. Але нам необхідно продавати не сировину, а готові вироби, не купувати предмети споживання, а відновлювати свою промисловість. Економіка України рухається в бік деіндустріалізації — експортуємо сировину, імпортуємо промислові товари, забувши про те, що промислові товари коштують набагато дорожче, ніж сировина», — вважає народний депутат.


«Але ж у нас є така можливість. За два роки на відновлення Луганської області було виділено понад 1,45 мільярда гривень. Але влада ні копійки з цих коштів не направила на відновлення і підтримку промислового сектора Луганської області, будівництво переробних потужностей та інфраструктури для сільського господарства, на створення нових робочих місць, а даремно.


Аграрії Луганщини зібрали 1 млн. тонн зерна, але відсутність переробних потужностей та інфраструктури в області призвела до того, що зерно Луганщини йде в порти Одеси, Миколаєва та Херсона. Сьогодні ми за копійки продаємо своє зерно, а взимку будемо закуповувати борошно з нашого зерна, але вже за світовими цінами.


Завод «Пролетарій» — отримує сировину у вигляді скла з Болгарії, Туреччини, Росії. У Польщі п’ять флоат-заводів, в Росії — сім, Казахстан і Туркменія зараз будують завод з виробництва флоат-скла, а в Україні єдиний виробник не може відновити своє виробництво.


НВО «Зоря» — зупинення одного з основних виробництв з переробки сирого бензолу, яке працювало на сировині, що випускається коксохімічними підприємствами, частина з яких залишилися на непідконтрольній українській владі території. Майже 150 чоловік персоналу довелося перевести на інші робочі місця.


Сєверодонецький «Азот» і ПрАТ «ЛИНІК», запуск яких постійно анонсують голови ОДА Луганської області, але які не можуть розпочати свою роботу через відсутність надійного джерела електроенергії — всі ці підприємства повинні працювати.


Відновлення їх роботи і означатиме відновлення Луганської області, це зарплати, податки, кошти на відновлення житла, доріг, шкіл і лікарень», — підкреслює народний депутат.


«Відновлення та розвиток промисловості дасть можливість підняти внутрішній ринок, створити робочі місця, а в подальшому — зберегти і розвивати науковий потенціал держави. Нам необхідні програми фінансування для талановитої молоді, яка не поїхала і працює в Україні.


Для довідки:


За даними МВФ, у 2016 році, ВВП на душу населення впав із 4185 в 2013 р. до 2005 доларів. Ці цифри говорять про те, що Україна стоїть у ряду найбідніших держав, економіка яких розвивається за рахунок натуральних ресурсів і неосвіченої робочої сили.


Усі ці економічні експерименти влади призвели до того, що українці залишилися без роботи, без зарплати, але з космічними цінами і тарифами. У цій ситуації відновлення економіки і створення робочих місць мало б стати пріоритетом для держави.


Але відновлення економіки неможливе без встановлення міцного миру в країні.


Буде мир — у бюджеті знайдуться кошти, які можна буде вкласти в економіку. Тільки в мирну Україну вкладатимуть гроші зарубіжні інвестори.


І вітчизняним, і зарубіжним інвесторам потрібні гарантії того, що завод, в який буде вкладено кошти, завтра не зруйнують артобстрілом. Мир на Донбасі дозволить відновити економічні зв’язки з країнами СНД — де наші традиційні ринки. Другий крок із відновлення економіки — це поліпшення бізнес-клімату. Роботодавцям потрібно, щоб їх не «душили» податківці, і щоб вони мали гарантії того, що завтра їх завод не відберуть під прикриттям «революційних» гасел», — підкреслив народний депутат.


Третім кроком повинна стати стабілізація гривні. «Коли бізнес вірить в національну валюту, він готовий продавати товари за цю валюту», — сказав Сергій Дунаєв.


«Реалізація стратегії Опозиційного блоку з відновлення незалежності України дасть змогу відновити економіку країни. Мільйони людей отримають роботу. У людей будуть зарплати, щоб нормально утримувати свої сім’ї. Тільки тоді буде майбутнє у всіх нас і в України в цілому.


Тому наше завдання сьогодні — всіх парламентаріїв, органів місцевого самоврядування — працювати на єдність і добробут нашої країни.


Проте для цього влада повинна зрозуміти, що настав час припинити сіяти розбрат і ворожнечу в суспільстві. Необхідний пошук рішень і дієвий результат, на який так довго очікують люди», — підсумував народний депутат Сергій Дунаєв.


Матеріал представлено фракцією «Опозиційний блок».