Верховна Рада, Президент та Міністерство закордонних справ України займають солідарну позицію щодо невизнання легітимності виборів до Державної думи Російської Федерації, які відбудуться в неділю. Про це в коментарі «Голосу України» заявила голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко. Вибори, які проводяться в тому числі на території окупованого Криму, є нелегітимними, а обрані від півострова особи мають опинитися під санкціями, вважає депутат.

 

«У своєму зверненні до парламентів світу, до міжнародних організацій, до парламентських асамблей ОБСЄ, НАТО, Ради Європи український парламент дуже чітко звернув увагу, що вибори до Держдуми є нелегітимними у зв’язку з їх проведенням в окупованому Криму, який належить Україні, — зазначила голова комітету. — Також ми вимагали, щоб усі ці особи, які будуть обрані, потім не були делеговані до парламентських асамблей, чи то ОБСЄ, чи то Ради Європи. Є ще ідея вжити санкцій проти цих людей і членів їхніх родин».


«Ми також звернули увагу на порушення прав людини, на репресії, вкотре акцентували, що Крим — це українська територія. Зараз ми побачили рішення Президента дати доручення міністру іноземних справ проговорити з різними країнами, особливо великої «сімки», про невизнання виборів у Криму у зв’язку із порушенням міжнародного права», — додала депутат.


Ганна Гопко звернула увагу, що цього тижня до України з візитом приїхав міністр закордонних справ Польщі, плануються візити також міністрів закордонних справ Франції, Німеччини, Данії, Великобританії. «Це також наша можливість у черговий раз подати дуже чіткі сигнали про системність у невизнанні Криму. Тому що ми прекрасно розуміємо: коли влітку Росія окупований Крим внесла до їхнього федерального округу, — це готувалося спеціально до виборів. Ми виступаємо проти цього».


За словами голови комітету, західні партнери розуміють позицію України. «І після 27 березня 2014 року, коли на Генеральній асамблеї ООН була ухвалена резолюція, яку підтримали 100 країн, про територіальну цілісність і суверенітет України, — після цього ми бачили десятки заяв, що Крим — український. Дуже важливо почути офіційні позиції представників міжнародних організацій щодо виборів у Криму. Ми на нашій території не дозволимо голосування».


Депутат також спрогнозувала можливі наслідки нелегітимних виборів: «Не визнати взагалі майбутню Державну думу — це виглядає нереалістично. Ми прекрасно розуміємо, що це така провокація — включити Крим. Дума працюватиме. Але накласти персональні санкції, заборонити в’їзд членам Думи з Криму — це є одне з реалістичних завдань, якого можемо досягти».


«Народний депутат Рефат Чубаров під час свого виступу в парламенті, коли ми розглядали проект постанови, дуже правильно сказав. За його словами, мешканці Криму, які не хочуть і не братимуть участі у виборах, які проти цих виборів, — вони чекали чіткого політичного сигналу з боку українського парламенту. Така само солідарність є з боку Президента і з боку Міністерства закордонних справ. Ми бачимо скоординовану діяльність українців — і тих, які там, і тих, які тут. Ми бачили спроби тиску на Ільмі Умерова, одного з лідерів кримськотатарського народу, спроби застосувати проти нього каральну медицину, щоб налякати, показати іншим, що будь-кого, хто називатиме Крим українською територією, — його чекатиме така доля», — вважає голова комітету.