«Світова спільнота має посилити тиск на Російську Федерацію та не допустити визнання легітимності виборів до Держдуми, які Москва намагається провести в тимчасово окупованому Криму й Севастополі», — сказала Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з Послом Латвійської Республіки в Україні Юрісом Пойкансом та другим секретарем Посольства Андрейсом Карповічсом.


Представник українського парламенту зауважила, що світ не визнає незаконної окупації Криму, отже, Україна протистоятиме будь-яким спробам легітимізувати анексію Криму, в тому числі через визнання виборів до Держдуми.


Під час зустрічі значної уваги було надано питанню невиконання Російською Федерацією Мінських угод. Ірина Геращенко зауважила, що українська сторона наполягає на створенні п’ятої робочої підгрупи, яка займатиметься питанням відновлення контролю над державним кордоном. До того ж вона зауважила, що ключовими і першочерговими залишаються безпековий і гуманітарний аспекти.


«Питання звільнення українських заручників фактично заблоковане бойовиками», — зауважила Ірина Геращенко.


У цьому контексті Уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях підкреслила необхідність посилення тиску на Російську Федерацію з метою звільнення українських заручників, що утримуються на тимчасово окупованих територіях, та політичних в’язнів, що незаконно утримуються на території РФ. Серед іншого, Ірина Геращенко наголосила на недопущенні переслідування кримськотатарського народу в тимчасово окупованому Криму.


Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс поінформував, що Латвія цілком підтримує Україну в прагненні збереження територіальної цілісності та суверенності. Юріс Пойканс зауважив, що світова спільнота не має права допустити визнання легітимності парламентських виборів, які Москва намагається провести в тимчасово окупованому Криму й Севастополі.


Посол Латвійської Республіки констатував посилення співпраці з Україною, в тому числі в міжпарламентській сфері.


Юріс Пойканс зазначив, що Латвія продовжуватиме надавати гуманітарну та технічну допомогу. Він поінформував, що нині Латвія реалізує низку важливих проектів щодо реабілітації учасників АТО та надання гуманітарної допомоги сім’ям, що втратили годувальника під час конфлікту.


Також було порушено питання посилення співпраці в рамках низки економічних та інфраструктурних проектів, зокрема, проекту «Шовковий шлях».


Сторони обговорили перспективи отримання Україною безвізового режиму.


Під час зустрічі Ірина Геращенко також поінформувала про першочергові реформи, що стоять в порядку денному п’ятої сесії Верховної Ради. Перший заступник Голови Верховної Ради України зазначила, що парламент продовжуватиме роботу над впровадженням судової реформи, розглядом законопроектів щодо децентралізації та прийняттям реалістичного і виваженого державного бюджету.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.