До дня виборів у США залишилося менше двох місяців, до перших телевізійних дебатів — менш двох тижнів. Здавалося б, передвиборні перегони в США на тому етапі, коли всю увагу маж бути сфокусовано на планах кандидатів вирішувати складні політичні, економічні, соціальні й міжнародні проблеми, що стоять перед країною.

 

Та де там. Починаючи з 11 вересня, темою номер 1 є здоров’я — як фізичне, так і політичне — кандидата від демократів Гілларі Клінтон після того, як їй стало зле на церемонії пам’яті жертв терактів 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. Як зазначила The Washіngton Post, інцидент «катапультує питання про її здоров’я із розряду теорій змови, що їх популяризують консерватори, на рівень мало не центральної теми виборів».


Що ж сталося у Нью-Йорку й чому це набуло масштабів політичної кризи? У неділю під час церемонії, що відбувалася спекотного дня просто неба, екс-держсекретар почувалася зле, що потрапило в об’єктив відеокамер.

Спочатку представники штабу Клінтон пояснили епізод перегрівом на сонці. Наступного дня, однак, особистий лікар кандидата в президенти роз’яснила, що ще 9 вересня у Клінтон було діагностовано пневмонію після проведення додаткових аналізів через її кашель. Їй призначили антибіотики й рекомендували відпочинок. Заплановані на 12 і 13 вересня зустрічі з виборцями в Каліфорнії скасували, але вже у вівторок її прес-секретар заявив, що вона почувається краще й готова в четвер відновити участь у передвиборних заходах. Тож, з медичної точки зору, інцидент можна було б вважати вичерпаним, оскільки така недуга — явище поширене й не становить особливої загрози при своєчасному лікуванні. Про це сказала й сама Клінтон в інтерв’ю з CNN: за її словами, вона сподівалася просто «переходити» хворобу, замість того, щоб при-
слухатися до порад лікарів, оскільки не думала, що її нездужання було «чимось серйозним».


Серйозними, як пізніше з’ясувалося, виявилися не медичні, а політичні наслідки. Той факт, що два дні табір Клінтон не розголошував інформацію про її здоров’я, дав новий привід критикам заявити, що всі їхні підозри підтвердилися: їй не можна вірити, стосується це приватних серверів електронної пошти чи стану її здоров’я. «У Гілларі Клінтон пневмонія, хоча кандидат від демократів і її штаб, очевидно, два дні сподівалися, що ніхто про це не довідається», — пише The Wall Street Journal. На думку газети, така поведінка «підриває залишки довіри, яку американці усе ще відчувають до пані Клінтон». Свого роду квінтесенція обвинувачень на адресу кандидата від демократів міститься у коментарі С. А. Міллера, опублікованому в консервативній The Washіngton Tіmes: «Спроба Гілларі Клінтон приховати захворювання на пневмонію доти, поки викривальне відео не змусило їх зізнатися, слугує свіжим нагадуванням про те, чому більшість виборців не вважають її чесною і такою, що заслуговує на довіру».


Чимало коментаторів, однак, нагадують, що цього року дефіцит довіри є не меншою проблемою суперника Клінтон республіканського кандидата Дональда Трампа. Як пише The Washіngton Post, саме він і його оточення вже давно заохочували похмурі конспірологічні теорії про стан здоров’я Клінтон. Оглядач Ніколь Хеммер наголошує в US News and World Report, що інцидент стався в атмосфері, отруєній теоріями змови й неповагою до фактів:

«Уже багато місяців антиклінтонці поширювали неправдиві чутки про її здоров’я. На телеканалі Fox News ведучий Шон Хенніті безупинно розвивав цю тему, запрошуючи одного за одним лікарів, яким він показував відео й спекулював про можливі серцеві напади Клінтон». У цьому самому виданні лектор Єльського університету Джон Стоер пише, що мільярдер і його фаворити в ЗМІ вже давно «били в барабани підозрілості», а сам Трамп «потурав стереотипам, що принижують жінок». На думку фахівця в галузі стратегічних комунікацій Кріса Пампеллі, якого цитує ABC, «Республіканська партія і Дональд Трамп досягли успіхів у тому, щоб переконати виборців у важливості теорій змов, які вони проштовхували місяцями».


Поки ще зарано говорити про те, як вплине галас навколо пневмонії на шанси кандидата від демократів. Критики на адресу її кампанії звучало багато з усіх боків, але й голосів на захист було предостатньо. Загалом цього тижня лічильник «поганої преси» вочевидь зашкалив убік Клінтон, однак нинішні президентські перегони знають чимало прикладів різких поворотів фортуни. Якщо судити за свіжими заголовками, ця тенденція може зберегтися. «Генеральний прокурор штату Нью-Йорк почав розслідування із приводу благодійного фонду Дональда Трампа», — проголошує NBC News. «Демократи вимагають кримінального розслідування пожертвувань Трампа», — інформує Huffіngton Post. «Колін Пауелл назвав Дональда Трампа «національною ганьбою», за повідомленнями зі зламаної електронної пошти», — сповістила в середу USA Today. З усього видно, перегони тривають.


Нью-Йорк.