Протягом останніх трьох днів у Македонії було зареєстровано 16 відчутних підземних поштовхів, повідомило македонське електронне видання МКД. Весь цей час жителі Скоп’є перебували в паніці й шукали безпечні місця.

Багато хто виїхав у провінцію до родичів, декотрі залишили квартири в багатоповерхівках і вирішили перечекати стихію в невеликих готелях. Правда, науковці Сейсмологічного інституту попередили, що повторні підземні поштовхи можуть виникати не тільки через години після сильного землетрусу, а й протягом декількох днів. Що й підтверджують підземні коливання, зареєстровані у вівторок.


За даними видання, служба з надзвичайних ситуацій отримала кілька сотень сигналів про тріщини, що з’явилися у квартирах багатоповерхівок, про труби які впали з одноповерхових будинків, про ліпнину, що відвалилася на історичних будівлях. Усі ці сигнали надходять до міського Кризового штабу із захисту населення. Перше, що зробили фахівці штабу, — розповсюдили інформацію, яка має заспокоїти мешканців Скоп’є і розвіяти паніку та страх. Спілка архітекторів країни виступила із заявою, у якій стверджується: містоустрій Скоп’є гарантує стабільність будівель за подібного типу землетрусів. Сейсмологи припустили, що згасаючі поштовхи виключають повторення сильного землетрусу, оскільки напруга в земній корі слабшає.


МЗС України вчасно поінформувало наших громадян про ситуацію у Македонії та правила поведінки під час землетрусу. Македонська газета «Утрінскі вісник» повідомила, що посол Нідерландів Вальтер Пломп також опублікував пам’ятку для громадян своєї країни з попередженням про можливу небезпеку. Представник Програми ООН з розвитку Македонії Луїза Вітон зізналася місцевим журналістам, що в неї «розхиталися нерви» після повторних поштовхів. А видання «Плюс Інфо» закликало жителів міста й дипломатів набратися терпіння і приборкати нерви, бо повторні поштовхи можуть тривати ще місяць.