Депутати Херсонської обласної ради намагаються змінити керівника органу місцевого самоврядування. 38 голосами з 64 вони ухвалили рішення про відставку голови ради, екс-народного депутата від БПП і екс-голови ОДА Андрія Путілова. Сесія тривала під акомпанемент анонімних телефонних дзвінків про мінування будівлі ради, але депутати залишати зал засідань відмовилися і голосування таки провели.

 

Щоправда, Андрій Путілов легітимність рішення своїх колег не визнав і оскаржив його у адміністративному суді. Той його дію зупинив, але володарі мандатів однаково зібралися продовжувати сесію вже без голови. І... поцілували зачинені невідомо ким двері залу засідань.


Потому обидві сторони конфлікту обмінялися ущипливими заявами. Андрій Путілов звинуватив своїх опонентів у тому, що вони «роблять картинку для Путіна», а їхні дії «попахують» відвертим сепаратизмом. У відповідь депутати-«заколотники» розповсюдили свою відозву. У ній, зокрема, сказано таке.


Показово, що за відставку голови ради висловилися навіть деякі депутати з числа директорів комунальних підприємств, котрі зазвичай його підтримують, щоб не ризикувати посадами. Хоча волевиявлення було таємним, директор обласного музично-драматичного театру Олександр Книга відверто зізнався журналістам — він також був проти Андрія Путілова. «Це право депутатів. Їх обрали люди, щоб ті вирішували питання для людей», — не досить зрозуміло, але вельми патетично пояснив Олександр Книга свою позицію під час зустрічі із журналістами.


Треба зазначити, що протистояння в Херсонській обласній раді назрівало давно. Жодна з фракцій політичних партій за підсумками виборів у ній не отримала більшості. А керівник органу місцевого самоврядування не зумів створити стабільну міжфракційну коаліцію, обмежуючись ситуативною більшістю («Голос України» про це писав). Хиткий мир тривав недовго, і ситуація мала рано чи пізно вибухнути. Що, зрештою, і сталося: проти Андрія Путілова об’єдналися такі політичні антагоністи, як депутати від Опоблоку, «Нашого краю», «Батьківщини», Радикальної партії Ляшка, «УКРОПу» й «Самопомочі». Депутати із фракції БПП залишилися у меншості. І якщо учасники конфлікту не зуміють домовитися, роботу обласної ради буде паралізовано на невизначений строк. На Херсонщині вже навіть ходять уперті чутки про можливість запровадження тут військово-цивільної адміністрації, як у зоні АТО.


Власне, те, що відбувається в її кулуарах, майже дзеркально повторює перебіг подій у Олешківському районі Херсонщини. Там депутати райради свого часу також «скинули з трону» екс-голову РДА Миколу Райтаровського. І поки той через суди й прокуратуру добивається визнання їхнього рішення протиправним, встигли переобрати голову райради вже втретє. Ще й у процесі битви за крісло поміж собою пересварилися. Невже така сама доля чекає на облраду?

Херсон.


P. S. Коли цей матеріал уже готувався до друку, голова Херсонської обласної ради Андрій Путілов після роздумів таки подав у відставку, назвавши ситуацію в органі місцевого самоврядування критичною. «Для мене важлива не посада, а безпека, мир та спокій на Херсонщині. Якщо для владнання ситуації в обласній раді достатньо того, щоб я припинив свої повноваження, то я роблю це, усвідомлюючи власну відповідальність», — підсумував у черговій заяві Андрій Путілов.

 

Цитата

 

«Внеceння дo пopядку денного питання про відcтaвку, a також гoлocувaння пpoxoдили відповідно до зaкoну про місцеве caмoвpядувaння та peглaмeнту Xepcoнcькoї обласної ради. Дeпутaти гoлocувaли ocoбиcтo, результат підтверджений підписом у пpoтoкoлі. Haгoлoшуємo, що Путілoв нacтільки зaxoпивcя боротьбою за збереження пocaди, що «зaбув» пocтaвити на гoлocувaння сесії питання, які сам же і нaзвaв вaжливими. Поміж «зaбутиx» питань — соціальна сфера та oбopoнoздaтніcть oблacті».