У вівторок Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі провела відеоконференцію за участю представників ОРДЛО, під час якої заслухала доповіді керівника СММ ОБСЄ й офіцерів з СЦКК. Постскриптум цієї зустрічі в режимі он-лайн офіційно короткий: група переговорників закликала дотримуватися режиму припинення вогню. Про це повідомила прес-секретар представника України в мінському форматі Леоніда Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці у Фейсбуку. Виникає запитання — кого закликала? Адже ті, від кого залежить тиша на бойовому сході нашої країни, і сидять за столом переговорів. Вони ж домовлялися про припинення вогню (і це вже не вперше) з 1 вересня цього року. Але справжньої паузи в обстрілах так і не було. А останніми днями, судячи з офіційних зведень, їх кількість зростає. Так, за даними штабу АТО (на 14.09), за добу на Донбасі зафіксовано 56 обстрілів з боку незаконних збройних формувань. Та й наші бійці на передовій учора повідомили про «дзвенючу від розрядів» великокаліберної артилерії «тишу по-мінськи»...

 

І все-таки Головне управління розвідки МОУ вчора виявило адресата, якому, мабуть, і було спрямовано перманентний заклик Тристоронньої контактної групи. Генеральний штаб РФ віддав розпорядження російським окупаційним військам на тимчасово окупованих територіях сходу України про повне припинення вогню з 00.00 15 вересня ц. р. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ГУР Міноборони.


За даними відомства, у свою чергу командування 1-го (Донецьк) і 2-го (Луганськ) армійських корпусів ЗС РФ віддало наказ продовжувати обстріли до зазначеного терміну припинення вогню, що спричинило значне посилення за минулу добу інтенсивності обстрілів позицій сил АТО, у тому числі із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.


«По опорних пунктах наших підрозділів на слов’янському й донецькому напрямках було застосовано 122- і 152-міліметрові артилерійські, а також 82- і 120-міліметрові мінометні системи», — сказано в повідомленні.


Також повідомляється, що основні зусилля супротивника були зосереджені на підтриманні боєздатності військ, ротації й посиленні передових підрозділів на напрямках:


— Новоайдарський. Супротивник веде розвідку місцевості вздовж річки Сіверський Донець із метою визначення можливих районів її форсування. Помічено діяльність інженерних підрозділів 2-го АК (Луганськ) ЗС РФ на ділянці Сіверський Донець у напрямках Артема—Нижньотепле—Піщане;     


— Слов’янський. З метою посилення передових позицій 3-ї окремої мотострілкової бригади (Горлівка) 1-го АК (Донецьк) ЗС РФ у н. п. Гольмівський переміщено два танкові взводи й артилерійську батарею;


— Донецький. У районах Спартака, Веселого посилено передові підрозділи 100-ї окремої мотострілкової бригади (Донецьк) 1-го АК (Донецьк) ЗС РФ.


Крім того, за інформацією наших розвідників, бойовики перекинули з Донецька в напрямку Макіївки артилерійську батарею окремої артилерійської бригади (Донецьк) 1-го АК ЗС РФ. А звідти на Ясинувату — два танкові взводи... Одночасно з цим супротивник не припиняє моніторити з повітря за допомогою безпілотників позиції українських сил.


Усі ці рухи гібридних військ ідуть урозріз із закликами Мінська до миру. Втім, головний стратег цієї війни майже завжди робить не те, що каже.


Оскільки немає політичного рішення про вихід із цього конфлікту на рівні нормандського формату, очікувати його врегулювання безпосередньо «на землі» теж не доводиться. Таку думку днями висловив директор програм зовнішньої політики й міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник. Він вважає, що сам нормандський формат зайшов у глухий кут. Мовляв, за останній час Путін зробив дві суперечливі заяви. «Спочатку сказав, що він не бачить сенсу в нормандському форматі, а потім люб’язно погодився з тим, що зустрічатися все-таки потрібно. Думаю, більш щиро він говорив у першому випадку», — зазначив експерт.


Аналізуючи поточну ситуацію на фронті, Олексій Мельник в інтерв’ю одному з телеканалів заявив: «Росія готується до великої війни, що підтверджується багатьма фактами, у тому числі масштабними навчаннями, які нещодавно закінчилися, і перевірками, що передують їм. Це також випливає і з тієї риторики, яка звучить, як з генерального штабу, нещодавно була така цікаво-показова конференція в академії генштабу Росії, де відверто казали, що Росія — напередодні війни»...


За його словами, нині в РФ напередодні виборів дещо впала підтримка правлячої партії. І не виключено, що Кремль для мобілізації російського електорату знову застосує випробуваний інструмент — фактор війни на сході України.


І в цьому контексті Москва вже традиційно використовує перерву в бойових діях для підготовки наступної фази наміченої нею операції в Україні.