У Полтаві на Співочому полі імені Марусі Чурай 25 вересня відбудеться десятий всеукраїнський фестиваль мистецтв "Мазепа-фест".

 

Останній фактично відроджується після п'ятирічної перерви, пов'язаної з браком коштів на його проведення. Згадану мистецьку імпрезу ще 2003-го започаткувала обласна "Просвіта", очолювана народним депутатом України кількох скликань парламенту Миколою КУЛЬЧИНСЬКИМ. Тоді, власне, йшлося про україномовний рок-фестиваль, який невдовзі переріс у кількаденне дійство з помітним "доважком" народної музики та пісні, творів вітчизняного кіно й анімації, театральних постановок тощо.

 

Так тривало доти, доки у 2011 році в організаторів-просвітян і незмінного директора фестивалю Миколи Кульчинського не вичерпалися можливості для залучення коштів. Надто за умов, коли тодішня влада залишалася, м'яко кажучи, байдужою до засадничих принципів фестивалю: утвердження й популяризації, передовсім серед молоді, сучасної української культури та руйнування імперських міфів про Івана Мазепу і Полтавську битву.

 

Нарешті крига скресла. Тож тепер ця своєрідна мистецька толока відбуватиметься за підтримки двох профільних міністерств і відповідних структур обласної та міської влади. Водночас полтавським просвітянам найактивніше допомагають представники столичної творчої майстерні "ЕтноТолока". Остання взяла на себе організаційні клопоти, а один із її фундаторів уродженець Полтави Данило ДАНИЛЕЙКО став новим директором "Мазепа-фесту" (Микола Кульчинський залишається почесним директором).

 

За словами пана Данила, цьогорічний фестиваль триватиме один день. Точніше, більшу частину доби, оскільки після виступів рок-гуртів, фольклорних колективів і виконавців організатори планують улаштувати поруч зі Співочим полем іще й "Ніч українського кіно". Вітчизняні фільми можна буде переглянути безплатно. А от вхід на Співоче поле, де триватиме основне пісенно-музичне дійство, вперше буде платним. При попередньому продажу квитки коштуватимуть 50 гривень, у день фестивалю -- 70 грн.

 

Організатори усвідомлюють, що це може відохотити частину публіки. Однак її, на переконання Данила Данилейка, варто "привчати" до того, що за своє, рідне, треба голосувати в тому числі й власним гаманцем. Фестиваль розпочнеться мітингом біля відкритого навесні пам'ятника Івану Мазепі на Соборному майдані (на знімку) та ходою звідти до Співочого поля. Не менш яскравою його складовою стануть і ярмарки виробів народних умільців та книг, майстер-класи представників традиційних ремесел, козацькі забави тощо.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтава.

 

Голос України