Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман звернувся до Мінфіну з вимогою максимально прискорити підготовку проекту бюджету-2017, який формується у серйозному напруженні з кількох об’єктивних причин. Основними з них є необхідність збільшення фінансування армії та затримка з рішенням МВФ щодо надання Україні чергового траншу. За такої ситуації зростає роль Державної фіскальної служби, керівництво якої всіма силами намагається збільшити надходження до бюджету через виведення на чисту воду підприємств, які працюють у тіні. Важливою є і зрозуміла для бізнесу оптимізація податків.


Кілька місяців тому ДФС запропонувала на розгляд Мінфіну та Верховної Ради законопроект, яким передбачено скасування роздрібного акцизу на пальне шляхом внесення його ставки до основного. Така поправка до Податкового кодексу має на меті покінчити з сірими дилерами на ринку нафтопродуктів, які, до речі, обходили сплату роздрібного акцизу, порушуючи законодавство. Ті ж, хто працював відкрито, його сплачували. Така ситуація давала можливість несумлінним операторам на ринку нафтопродуктів знижувати ціни за рахунок несплати у казну і створювати нечесну конкуренцію. Така ситуація, звісно, не могла влаштовувати очільника ДФС Романа Насірова, який значною мірою відповідає за формування бюджету.


Податківці і серйозний бізнес у результаті кардинального реформування фіскальної служби стають партнерами. Це підтвердило те, що такий важливий і дієвий законопроект дістав підтримку операторів ринку нафтопродуктів. У коментарі УНН генеральний директор мережі АЗК WOG Сергій Корецький заявив: «Ми вітаємо пропозицію ДФС щодо перенесення роздрібного акцизу на нафтопродукти при імпорті чи виробництві в ставку основного. Сумлінні оператори ринку неодноразово намагалися привернути увагу уповноважених органів до проблеми несплати роздрібного податку тіньовими гравцями. Компанія WOG та інші оператори протягом останніх місяців зверталися до Президента та інших органів влади, щоб звернути їхню увагу до тіньового ринку нафтопродуктів і великого розриву в ціноформуванні між сумлінними гравцями та компаніями з сумнівною репутацією, котрі не платять податки».


За словами Сергія Корецького, сумлінні учасники ринку нафтопродуктів переконані, що зміна правил оподаткування позитивно вплине на весь ринок і переведе конкуренцію в законну площину. Тому вони вітають законопроект, поданий ДФС, і закликають уряд та Верховну Раду якнайшвидше його ухвалити.


Експерт паливного ринку Дмитро Марунич теж привітав подання Державною фіскальною службою України такого дієвого законопроекту, але він занепокоєний, що при проходженні документа у Верховній Раді можуть з’являтися якісь підводні камені через лобістів, котрі мають стосунок до сірих нафтодилерів.