Народний депутат України Олександр Бригинець (фракція «Батьківщина») на брифінгу в парламенті навів конкретний приклад застосування закону про амністію щодо реабілітації політичних в’язнів.

Студента з Херсона Андрія Наливайка, котрий є сиротою, намагалися засудити за злочин, якого він не здійснював, — хлопця звинувачували начебто у вбивстві міліціонера та завданні ножових поранень ще двом правоохоронцям. За словами Микола Тихонова, помічника адвоката Андрія Наливайка Олега Короля, це була особиста помста попереднього керівника херсонської міліції. Під час перебування в СІЗО на затриманого тиснули морально і фізично. Зокрема, працівниця прес-служби міліції Херсонської області, представившись журналісткою «5 каналу», провела незаконний допит Наливайка у СІЗО. Один із свідків вимушений був підписати свідчення, вигідні тогочасному керівництву міліції. Після звернення депутата Бригинця відкрито кримінальне провадження щодо цих фактів.

Захисник Андрія Наливайка Олег Король на брифінгу розповів, що під час обшуку в кімнаті гуртожитку, куди не допустили захисника, вкрали паспорт, залікову книжку та деякі особисті речі Андрія. Однак після того, як минулої п’ятниці було порушено кримінальне провадження, невідомі люди принесли зниклі речі та підклали під хвіртку нареченої Андрія. 

За словами Наливайка, коли він увечері 27 січня із друзями повертався з херсонського Майдану додому, на нього напали невідомі й жорстко побили, а коли викликали міліцію, його звинуватили у нападі на міліціонера. А. Наливайко розповів, що під арештом йому не давали їжі, навіть води, теплі речі. А коли заявляв, що йому погано, болить голова від отриманих травм, відмовляли у наданні медичної допомоги, доки не засвідчить проти себе.

Нині справу А. Наливайка закрито згідно із законом про застосування амністії в Україні. «За часів режиму на людину можна було повісити будь-яку статтю», — зауважив депутат О. Бригинець і висловив сподівання, що невдовзі будуть покарані справжні злочинці у цій справі.