Відповідно до Бюджетного кодексу уряд має до 15 вересня подати на розгляд парламенту проект Держбюджету на 2017 рік, тож учорашнього вечора Кабінет Міністрів зібрався на засідання, щоб схвалити цей документ. Тим паче, що напередодні прем’єр Володимир Гройсман наголосив, цього року Кабінет Міністрів чи не вперше вчасно внесе до парламенту чесний проект бюджету, щоб народні депутати мали два з половиною місяці для його всебічного обговорення. Водночас він висловив сподівання, що під час дискусії довкола основного фінансового документа країни з боку опонентів також буде абсолютно чесний, а не фантастичний підхід. «Можуть бути будь-які бажання піднімати заробітну плату на словах, але те, що ми зараз пропонуємо — це абсолютно реальне зростання заробітної плати, яке відповідає можливостям нашої економіки і ми можемо це забезпечити у проекті бюджету на наступний рік», — підкреслив прем’єр.

 

Окреслюючи основні пріоритети на 2017 рік, прем’єр зазначив, що під час засідання Ради національної безпеки і оборони України було обговорено питання розподілу коштів, які закладаються в державний бюджет на наступний рік на безпеку та оборону. А щоб продовжити розпочату в 2016 році реконструкцію автошляхів, проект бюджету передбачає створення Дорожнього фонду. «Маємо посилювати масштабну реконструкцію доріг, і ми закладаємо створення нового Дорожнього фонду. Це означає, що українці матимуть роботу, суміжні галузі дорожнього будівництва будуть задіяні у цьому процесі. Це теж буде позитивно позначатися на стані національної економіки», — сказав В. Гройсман. Серед інших пріоритетних завдань на 2017 рік він також назвав підтримку аграрної сфери, енергоефективності, національної оборони та безпеки, децентралізацію.


«Перед нами стоїть завдання забезпечити економічне зростання і за рахунок цього підвищити рівень життя українських громадян», — наголосив глава уряду, зазначивши, що для цього є вагомі підстави. «Фактично сьогодні ми бачимо за декілька кварталів, за перше півріччя зростання ВВП, ми бачимо пожвавлення в економічному середовищі, а також ми маємо сьогодні сповільнення, і це показує статистика інфляційних процесів. Тобто почався процес оздоровлення і зростання», — сказав В. Гройсман та зауважив, що позитивні тенденції в економіці стали результатом як виконання поставлених завдань нинішнім урядом, так і завдяки роботі попереднього Кабінету Міністрів.


За словами прем’єра, тепер важливо, щоб ці позитивні сигнали дійшли до кожного українського громадянина та щоб люди відчули, що ситуація починає змінюватися — і змінюватися на краще. Тож проект бюджету на 2017 рік передбачає збільшення на 20—30 відсотків зарплат вчителів та лікарів. Зокрема, зарплата вчителя вищої категорії на 1 грудня цього року становитиме 4813 гривень, з 1 січня 2017 року — 5708 гривень та з 1 грудня наступного року — 6400 гривень. «Ми маємо зростання майже на 900 гривень. А враховуючи, що зараз по факту зарплати є меншими, то зростання буде навіть більшим ніж на 1000 гривень», — зауважив прем’єр.


У середньому на 800 гривень планується збільшити й зарплати медиків. Наприклад, якщо станом на 1 травня цього року зарплата дільничного лікаря-терапевта вищої категорії становить 6275 гривень, то на 1 січня 2017 року вона досягне 7082 гривні. Крім того, проект бюджету передбачає значне збільшення коштів на закупівлю ліків.


Разом з тим Міністерство фінансів наголошує, що до парламенту буде подано максимально реалістичний бюджет-2017, де всі видатки підтверджені доходами. З цією метою Мінфін змінив і сам підхід до розробки проекту бюджету, беручи за основу не видатки і побажання, а доходи та реальні можливості.