Заява Юрія Луценка про наявність кримінальних проваджень проти міністра внутрішніх справ Арсена Авакова набула днями в ЗМІ чималого розголосу. Щоправда, про суть самої справи Генпрокурор не сказав, лише обмовився, що її порушили за заявою громадської організації «Центр протидії корупції». Чи є це самореклама прокуратури, чи реальний тиск на урядовця? Думки експертів, громадських активістів розділилися. Водночас ініціатор заяви про порушення кримінальної справи голова «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін наголошує, що йдеться про ознаки реального злочину, розслідування якого активісти домагалися кілька місяців.


Знизити градус напруження між правоохоронними органами відразу взялася речниця ГПУ Лариса Сарган. На одному з телеканалів вона заявила, що справа проти міністра буде закрита, оскільки «факти, які були у цій заяві, не знайшли свого підтвердження».


Блискавичну роботу слідчих ГПУ можна було б тільки привітати, якби не одне «але», стверджує Віталій Шабунін. За його словами, злочини високопосадовців — це підслідність Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).


«Це чітко прописано в Кримінальному процесуальному кодексі та антикорупційних законах. У Генпрокурора ж є бажання влізати не в свою підслідність». Таке перехоплення ініціативи щодо розслідування справи високопосадовців фактично «ховає» ці справи в судах. Ця заява Юрія Луценка — підготовка до проштовхування у парламенті законопроекту №5097, який змінить прикре для Президента обмеження для Генпрокурора одноосібно визначати підслідність у кримінальних справах між НАБУ та ГПУ», — зауважив він.


Прокоментували ситуацію і в НАБУ. Зокрема в прес-службі відомства ЗМІ повідомили, що досудове слідство і прийняття рішення про закриття справи стосовно очільника МВС належить лише до компетенції детективів НАБУ. Мовляв, ГПУ, відповідно до законодавства, закрити його не може.


Експерт «Центру політико-правових реформ» Олександр Банчук стверджує, що за простою грою слів стоять великі політичні інтереси і намагання обмежити повноваження НАБУ. «У законі чітко прописано — Генпрокурор не вирішує питання про підслідність злочинів, які належать до компетенції НАБУ. Це одна з гарантій самостійності роботи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та незалежності НАБУ», — заявив він.


Нагадаємо, що непорозуміння між ГПУ і НАБУ почалися наприкінці минулого року. Тоді відомства вирішували, які справи передаватимуться бюро, а які залишаться в ГПУ. Директор НАБУ Артем Ситник тоді неодноразово заявляв, що бюро повинно розслідувати лише справи стосовно посадових осіб, які зареєстровані в Реєстрі досудових розслідувань після 4 грудня 2015 року.