Проект мецената В’ячеслава Москалевського з упорядкування улюбленого місця прогулянок киян і гостей столиці — Старокиївської гори й території біля Національного історичного музею України — майже завершено. Його здійснили за 19 мільйонів гривень. За чотири місяці встигли відремонтувати центральний вхід з вулиці Володимирської, зміцнити підпірну стінку, встановити нові світильники, а також замінили покриття на площі біля музею й створили тут зони рекреації, розчистили видові майданчики від самосіву. Залишилося звільнити ще одну ділянку від сухостою, щоб повністю повернути цій території вигляд, що відповідає проекту архітектора Авраама Мілецького.

 


Скандал навколо вирубування дерев на схилі біля Національного історичного музею, що розгорівся минулого тижня, найімовірніше, закінчиться нічим. Марина Соловйова, керівник громадської організації «Андріївсько-Пейзажна ініціатива», яка виступила замовником проекту, доводить із документами в руках, що з Київзеленбудом підписано договір на розчищення схилів Старокиївської гори, а в музею є акт на їх зрізування. Ніхто вночі дерева не рубав, і точно прибрали не 164 дерева, а переважно кущі. У чому кожен може переконатися, побувавши тут, щоб вільно помилуватися краєвидами Києва на новому оглядовому майданчику. Крім того, оформляються документи, і схил мають очистити ще від 50 самосійних дерев і кущів, щоб можна було побачити Андріївську церкву, стоячи біля фундаментів Десятинної. На цьому проект завершиться.


На думку заступника голови Київської міськдержадміністрації Олексія Резнікова, у суспільстві є проблема втрати довіри людей до влади, влади — до громадян, втрата довіри до меценатів. «З перших днів запуску проекту на Старокиївській горі доводилося вислухувати й читати масу домислів про те, що все задумано не безкорисливо й що тут у результаті буде ресторан або готель, доводилося втихомирювати мітинги торговців матрьошками з вулиці Володимирської, яким довелося піти з насиджених місць, — розповідає Олексій Резніков. — Та проект завершується, ресторан так і не з’явився, і останнім акордом звучить скандал із вирубуванням дерев».


Щодо спорудження за новим проектом сходів від Пейзажної алеї до Подолу, яке має профінансувати місто як свою партнерську частину проекту, то Олексій Резніков запевнив: до роботи стануть одразу, коли археологи дадуть офіційний висновок, що знайдені фрагменти старої кладки історичної цінності не становлять. До проведення конкурсу «Євробачення» у травні наступного року об’єкт точно здадуть.


В’ячеслав Москалевський своєю чергою сподівається, що влада столиці не забуде впорядкувати Пейзажну алею, адже це її ділянка роботи. І не тільки Пейзажку, а й інші парки міста, наприклад Володимирську гірку, Хрещатий парк, де також слід розчистити схили, щоб вони не нагадували дрімучий ліс.


Директор Національного музею історії України Тетяна Сосновська розповіла, що не може добитися від столичного департаменту благоустрою відповіді, на якій підставі на території музею розміщені будівельні вагончики, які не прикрашають туристичну зону, і яке їхнє призначення. А також чому багато років на території розташовується незаконно побудований об’єкт, якому подається електроенергія.

 

Фото з альбому-презентації «Проект реконструкції території Старокиївської гори».