Необдумане застосування люстрації спровокує низку небезпечних наслідків. Таку думку вчора на прес-конференції висловили правозахисники. Вони закликали владу не гарячкувати та зробити все можливе, щоби уникнути зловживань цим механізмом.
Зокрема, експерти Харківської правозахисної групи презентували свою концепцію проекту закону про люстрацію, де зазначили найбільш важливі моменти, які мають бути враховані законодавцем для запобігання використання люстрації в політичних цілях, застосування підроблених документів та позовів до Європейського суду з прав людини.
«У законі обов’язково має бути вказано період люстрації. Ми пропонуємо зазначити три часові проміжки, де можна стверджувати про масові порушення прав людини: період громадських протестів — з 30 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року, період перебування на посаді Президента Віктора Януковича — з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року та період до помаранчевої революції — тобто до 23 лютого 2005 року. Також документ має містити критерії люстрації, тривалість заборони займати посади, а також можливість оскарження», — зауважив співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.
За словами експерта Центру політико-правових реформ Олександра Банчука, окрема процедура має бути передбачена і для люстрації суддів. «Якщо говорити про судову владу, то нині про необхідність люстрації у судовій системі переважно твердять ті очільники суддівських органів, які найбільше співпрацювали з поваленим режимом», — зазначив він.
Також правозахисники наголошують на необхідності створення реальних механізмів оскарження рішення про люстрацію в судовому порядку із дотриманням права на справедливий суд. Ще однією необхідною умовою ефективної та «безболісної» люстрації є обов’язкове забезпечення незалежності членам люстраційного комітету.