Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час візиту до Французької Республіки учора взяв участь у Європейській конференції голів парламентів у Страсбурзі, де виступив із доповіддю у частині конференції на тему: «Криза у зв’язку з міграцією та біженцями в Європі — роль та обов’язки парламентів».


У своїй промові глава українського парламенту наголосив, що упродовж двох років Україна страждає від російської агресії. За його словами, станом на 11 вересня 2016 року 1,7 мільйона осіб у нашій державі отримали статус внутрішньо переміщених осіб, для порівняння — це лише на 100 тисяч менше, аніж загальна кількість біженців, що прибули до країн Євросоюзу за 2015 рік. «Україна — невелика країна, яка вимушена нести на собі тягар внутрішньо переміщених осіб», — зазначив Андрій Парубій, зауваживши, що Верховна Рада ухвалила закон про права і свободи внутрішньо переміщених осіб, завдяки якому нині понад 100 тисяч сімей отримують соціальну допомогу, 377 тисяч — медичний догляд, студенти навчаються у вишах на підконтрольній українській владі території.

 

Водночас Голова Верховної Ради зазначив, що незважаючи на тягар, пов’язаний із внутрішньо переміщеними особами, ми не становимо для Європи міграційних ризиків: «Ми — країна транзиту для біженців, котрі перебираються до Європи, але ми дотримуємося угод, підписаних із ЄС, виконуємо свої зобов’язання перед ЄС. Тому жодних перепон із нашого боку для того, щоб забезпечити для нас безвізовий режим з ЄС, не існує.

Разом із тим ми повинні боротися не лише з наслідками явищ, а й попереджати подальше поглиблення корінних причин міграції. Тоді як Росія проводить кроки, які дестабілізують Європу, і у результаті Росія перетворюється із експортера енергії на експортера агресії».


Голова Верховної Ради підкреслив, що у нас є свої особливості — тривають репресії щодо кримськотатарського народу, як уже не раз було в попередні століття, їх змушують покинути нажиті землі та стати мігрантами. «Кремль продовжує сталінські репресії стосовно цілих народів, — сказав А. Парубій. — Це невирішена проблема для всіх нас, це перевірка нашої прибічності європейським цінностям, прав людини та свобод, єдиних для всього світу». Глава українського парламенту назвав неприйнятним те, що нинішня конференція європейських парламентів триває за участю представників парламенту держави-агресора — Росії, тих, хто голосував за анексію Криму та введення російських військ на територію України, хто є пособниками злочинів не лише на території України, а й усього світу, який дотримується принципів верховенства права. Андрій Парубій закликав європейську спільноту не визнавати результати виборів до Держдуми Російської Федерації за участю окупованого Криму. «Моя позиція однозначна — будь-яке загравання з агресором лише спонукає його до подальших актів агресії, — сказав А. Парубій. — Росія не виконала жодної резолюції ПАРЄ, прийнятої за останні два роки. Повернення представників Росії до зали ПАРЄ було б великою історичною помилкою та матиме драматичні наслідки, що мотивуватимуть агресора до подальших дій і підірве довіру до асамблеї». Голова Верховної Ради подякував європейським колегам за підтримку України, яка є  вкрай важливою у складні часи для нашої країни. «Будь-які ваші кроки допомагають нам захистити свободу та демократію, права людини і врегулювати проблему внутрішньо переміщених осіб, — підсумував Андрій Парубій. — Єдність і солідарність — у цьому наша сила».


Інші промовці — спікери парламентів Болгарії, Нідерландів, Македонії наголошували на тому, що міграція — це глибинна проблема, яка вимагає міжнародної співпраці. Голова парламентської асамблеї ОБСЄ Крістін Муттонен нагадала давню приказку: «Якщо стіна сусіда горить, це загрожує і вам», перефразувавши її так: «Якщо горять кордони сусідніх країн, ніхто не може гарантувати безпеку інших країн».


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час візиту до Страсбурга провів низку зустрічей з питань візового режиму для України. Зокрема, було проведено переговори з Президентом Європейського Парламенту Мартіном Шульцем, Головою Комітету Європейського Парламенту у закордонних справах Елмаром Броком, із заступником Голови Комітету Європейського Парламенту Яцеком Саріушем-Вольські, з Головою делегації Європейського Парламенту в Парламентському комітеті асоціації Україна — ЄС Андреєм Плєнковичем.


Після зустрічі з Президентом Європейського Парламенту Мартіном Шульцем глава українського парламенту зазначив, що вже проговорено можливі терміни ухвалення рішення щодо надання безвізового режиму Україні.
А. Парубій подякував пану Президенту за продовження санкцій проти Росії, зазначивши, що «це рішення мало величезний символічний характер для України». Він також повідомив про ту працю, яка ведеться у напрямку реформування парламенту, і наголосив на тому, що найважливішим для України на порядку денному є отримання безвізового режиму.


Голова Верховної Ради зазначив, що «це питання, як і санкції, має у тому числі й символічний характер, водночас, має велике значення не так для влади, як для кожного громадянина України».


А. Парубій повідомив, що під час зустрічі було проговорено можливі терміни, коли рішення щодо безвізового режиму може бути прийнято. За його словами, Президент Європарламенту Мартін Шульц зазначив, що 29 вересня засідатиме Комітет Європарламенту, який має затвердити остаточну редакцію. Голова Верховної Ради наголосив, що «ми дуже розраховуємо, що у перший сесійний тиждень жовтня це питання потрапить до порядку денного Європарламенту і буде підтримано». «З Президентом домовились, що він зробить усе можливе, аби питання безвізового режиму потрапило до порядку денного і було підтримане Європейським Парламентом. Розраховую, що вдасться це реалізувати, і сподіваюся, що ми зможемо стати свідками успішного і вже остаточного рішення Європейського Парламенту», — підкреслив він.


Під час зустрічі з Андреєм Плєнковичем Андрій Парубій привітав його з перемогою на виборах в Хорватії, підкресливши, що «це перемога і України». За його словами, під час розмови порушувались питання не лише про те, коли і як може відбутись ухвалення безвізового режиму для України, а й детально проговорювали, що може Україна зробити іще, аби цей момент наближувати і пришвидшити.


Обговорювались також питання регіональної співпраці, зокрема, у рамках Міжмор’я (АВС), зважаючи на те, що пан Плєнкович матиме визначальний вплив, як Прем’єр-міністр Хорватії, і на зовнішню політику. (На дочасних парламентських виборах у Хорватії 11 вересня 2016 р. партія Хорватський демократичний союз, яку очолює А. Плєнкович, отримала перемогу і, за оцінками експертів, саме цей хорватський політик має найвищі шанси очолити новий уряд країни. — Ред.). «І його політична сила, і він сам віддавна цікавились і ініціювали цю співпрацю з огляду на наші переговори і з країнами Балтії, і з Польщею стосовно регіональної співпраці Центрально-Східних регіонів, — сказав він. — Ми проговорювали також і цей напрям і домовились, що будемо плідно і тісно співпрацювати».


За словами А. Плєнковича, регіональна співпраця дасть можливість наблизити Україну до ЄС, швидше до нього інтегруватись.


Торкаючись питання ухвалення безвізового режиму, Андрій Парубій підкреслив, що «до того, щоб так відбулось, є велике бажання всіх друзів України», зауваживши, що є і об’єктивні труднощі. За його словами, вони «обумовлені тим, що остання ініціатива, яка вийшла від Європейського Союзу, полягає в тому, щоб запровадити механізм швидкого припинення реалізації безвізового режиму». «Власне, ця ініціатива стала об’єктивно для України моментом відтягування. Сподіваємось, що швидше це рішення буде прийнято, то автоматично після нього буде ухвалено і рішення щодо безвізового режиму для України», — сказав А. Парубій.


«Під час зустрічей з європейськими політиками у Страсбурзі я нагадував нашим партнерам, що Україна зробила свій остаточний геополітичний вибір на Майдані. І цей вибір — це вектор євроатлантичної інтеграції. Сьогодні наші воїни на фронті боронять не лише незалежність України, а і спокій всього вільного світу. Україна була і лишається щитом Європи!» — наголосив керівник українського парламенту на своїй сторінці у Фейсбуці. При цьому він зазначив, що «Україна виконала своє «домашнє завдання» для отримання безвізового режиму — тепер рішення за депутатами Європарламенту».


Після зустрічей з Президентом Європарламенту Мартіном Шульцом і єврокомісаром з питань розширення та європейської політики сусідства Йоханнесом Ханом Голова Верховної Ради висловив сподівання, що питання візової лібералізації буде розглянуто вже 29 вересня на профільному комітеті Європарламенту, а у перший тиждень жовтня буде ухвалений у стінах Європарламенту. «Україна  неодмінно отримає безвізовий режим з Євросоюзом і з часом стане членом Європейського Союзу — це вже невідворотній процес, який не зупинити! Переможемо!» — підкреслив Андрій Парубій.


За повідомленнями прес-служби апарату Верховної Ради України.

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, керівник секретаріату Голови Верховної Ради України Тетяна Подольська.

 

Голова Європейського Парламенту Мартін Шульц (ліворуч).

 

Елмар Брок.

 

Андрей Плєнкович.


 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.