Міністри закордонних справ Франції та Німеччини Жан-Марк Еро і Франк-Вальтер Штайнмаєр закликали Київ до паралельного виконання умов Мінських домовленостей у частині політичного врегулювання та забезпечення безпеки на Донбасі. Про це міністри заявили у Києві під час спільної прес-конференції із очільником українського МЗС Павлом Клімкіним.


Еро акцентував увагу на необхідності внесення змін до Конституції України та ухвалення закону про вибори в ОРДЛО після встановлення режиму припинення вогню. «Хочу порівняти цей процес із будівництвом будинку. І зараз ми закладаємо фундамент. Мова йде про припинення вогню, звичайно, про відведення військ у трьох пілотних зонах. До цього додається законопроект про місцеві вибори на Донбасі, а також про спецстатус», — пояснив очільник французького МЗС.

 

Водночас він наголосив на важливості підписання наступного тижня угоди про початок розведення сторін на Донбасі, яка повинна надати «нової динаміки» врегулюванню конфлікту.


Міністри жодним чином не наполягали на негайному внесенні змін до нашої Конституції. Відповідаючи на запитання: «Чи залишається чинною вимога про зміни до Конституції щодо «особливого статусу Донбасу»?» Штайнмаєр сказав: «Усі пункти «Мінська» є чинними. Але ми дуже уважно стежимо за їх послідовністю, і наступним є проведення виборів», — пояснив він.


Натомість П. Клімкін наголосив, що конституційні зміни — лише частина Мінських домовленостей, «але їх логіка полягає в тому, щоб показати місцевим мешканцям, що саме вони визначають, що і як робити на Донбасі». «Але конституційні зміни не мають легітимізувати тих, хто зараз перебуває там при владі», — зазначив він.


Також Клімкін зауважив, що Україна не виконуватиме вимоги російської сторони, які ґрунтуються на її прочитанні тексту Мінських домовленостей. «Ми віддані «Мінську», але не його російському баченню, коли Росія хоче інтегрувати до України той Донбас, який перебуває під російським квазіуправлінням», — наголосив міністр.


Що стосується виборів, то глава українського МЗС закликав РФ створити належні передумови для їх проведення.


Київ, Париж та Берлін працюють над відновленням переговорів у «нормандському форматі» — на рівні глав держав України, Німеччини, Франції та РФ, повідомив Ж.-М. Еро. «Ми намагаємося забезпечити живучість цього формату... прагнемо перезапустити його» — сказав французький міністр.


Очільник німецького МЗС також заявив, що пункти Мінських угод, які стосуються безпеки, слід втілювати паралельно з політичними кроками. Він також додав, що в цьому контексті важливо відновити контроль України над кордоном з Росією, і це питання не знято з порядку денного.


На брифінгу журналісти намагалися уточнити в іноземних гостей, чи їхні країни визнають російські вибори в Криму. «Ані Німеччина, ані Франція ніколи не визнають анексії Криму, — відповів на це Франк-Вальтер Штайнмаєр. — Тому в Криму на цих виборах не буде спостерігачів ОБСЄ».


Також глава німецького МЗС повідомив, що він особисто домовився із Москвою про тижневе припинення вогню в зоні АТО з 15 вересня. «Якщо обидві сторони дотримуватимуться режиму припинення вогню довше, ніж зазначений тиждень, то в нас з’явиться можливість досягти подальшого розмежування військ в окремих регіонах. І ми сподіваємося, що в наступний вівторок на засіданні Тристоронньої контактної групи про це буде досягнуто домовленості», — додав Штайнмаєр.

 


Учора ж глави МЗС Франції, Німеччини та України відвідали Краматорськ. Мешканці міста зустріли гостей із плакатами (на знімку) та передали звернення до іноземних міністрів з проханням натиснути на Москву, щоб вона забрала своїх «озброєних садистів» з української землі, не знімати санкції з РФ та розширити місію ОБСЄ в регіоні.


Також міністри відвідали Слов’янськ, де зустрілися з представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

 

До речі


Паралельно із німецьким та французьким міністрами до України приїхали їхні колеги з Великої Британії та Польщі — Борис Джонсон і Вітольд Ващиковський.


За результатами перемовин глав британського та українського МЗС співрозмовники повідомили, що британський уряд надасть нашій державі два мільйони фунтів стерлінгів на розмінування Донбасу. Гроші будуть надані до 2018 року в рамках проекту з розмінування, який реалізує британська гуманітарна організація HALO Trust за фінансової підтримки уряду країни.

 

Фото зі сторінки у Фейсбук Юрія КАРІНА.

 

Особиста думка

 

Депутат Єгор Соболєв («Самопоміч») написав у Фейсбук:


«З великою повагою ставимося до думок наших ключових європейських партнерів ... Але наша Конституція не може переписуватися під чиюсь диктовку. «Самопоміч» була, є і залишиться категоричним противником того, щоб окупацію частини Донбасу Росією назвали в Конституції України «особливостями самоврядування». Жоден тиск кримінальними справами, блокадою Львова, іншими спецопераціями проти наших однодумців нашу думку не змінить. Якщо треба, ми закличемо громадян увійти до Парламенту захищати Конституцію.


Шлях, який пропонують міністри закордонних справ Франції і Німеччини, — це пастка, придумана Путіним. Це технологія «троянського коня». «Вибори» на окупованих територіях не принесуть спокою Україні. Навпаки, вони матимуть наслідком ще більше дестабілізацію, бо всередині України з’явиться путінський спецназ із посвідченнями начебто українських «народних міліціонерів», депутатів, мерів, суддів та прокурорів».


Лідер Радикальної партії Олег Ляшко у Фейсбук написав:


«Сьогоднішні заяви у Києві міністрів закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штанмайєра та Франції Жан-Марка Еро вчергове засвідчили правильність нашої оцінки «мінських угод» як путінської пастки для України... Чого прагне Путін є очевидним — щоб російська зброя залишалася на українській території, а контроль за своїм кордоном Україна не отримала, аж поки ми власними руками на рівні нашої Конституції, законодавства та організації влади на місці (через так звані вибори) не закріпимо назавжди цю територію за російськими маріонетками. І поки не пустимо бойовиків, як обраних на виборах депутатів, в українську політику. 


Тобто, поки не створимо всередині країни «ракову пухлину» у вигляді контрольованої Путіним автономії, що постійно даватиме метастази в інші регіони та впливатиме на нашу політику в цілому. І тим самим зафіксуємо право вето Росії на наш цивілізаційний вибір і наше європейське майбутнє. Адже Путіну через реалізацію «мінських угод» потрібен не Донбас, і не Крим, а контроль за Україною в цілому».

 

Ф.-В. Штайнмаєр і Ж.-М. Еро в Києві.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.