Питання участі жінок у розв’язанні конфлікту та встановленні миру обговорювали під час міжнародного форуму «Партнерство парламенту, уряду та громадянського суспільства — для виконання Національного плану дій «Жінки, мир, безпека». Участь у заході брали народні депутати, урядовці, дипломати, представники міжнародних організацій та суспільства.


Народний депутат від фракції «Батьківщина», співголова міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» Олена Кондратюк нагадала, що у лютому цього року Кабінет Міністрів України затвердив Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року. Цей документ, за її словами, був прийнятий задля забезпечення стабільного миру та розв’язання конфліктів з врахуванням гендерного аспекту. Також Національний план покликаний активізувати участь жінок у миротворчих процесах, запобігти та протидіяти ґендерно зумовленому насильству в умовах збройного конфлікту.


Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що наша країна посідає 67-ме місце в світі за ґендерним розривом. Водночас, зауважила вона, в нашій країні протягом 2015 року було зареєстровано понад 100 тисяч звернень з приводу насильства в сім’ї, з них 88,5 тисячі — звернення від жінок. «Ця проблема в Україні є радянським спадком. Впевнена, це не наша традиція і не наше майбутнє», — підкреслила Іванна Климпуш-Цинцадзе.


Урядовець переконана, що прийняття Національного плану — це величезний крок вперед, адже він спрямований на сприяння більш активній участі жінок у політичній, економічній, соціальній, військовій сферах життя і боротьбі з насильством. Але найважливішим є реалізація цього документа.


Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що на сьогодні в Збройних Силах України нараховується 17 тисяч жінок. Це 8,5 відсотка від загальної кількості військовослужбовців. А у військових частинах — майже 10 тисяч осіб прекрасної статі, з них тільки 231 офіцер.


«З початку року до лав ЗСУ прийнято майже 1300 військовослужбовців-жінок. Вони готові бути активною частиною Збройних Сил. Нам потрібно вміти їх активно долучати до цієї роботи і бачити, як вони можуть розвиватися в рамках військової структури. Тому працюватимемо над тим, щоб знайти шляхи здійснення ґендерної рівності в сфері безпеки і оборони. Це сприятиме досягненню світових стандартів нашими військовими структурами», — зазначила урядовець.


Також вона розповіла, що в Україні півтора мільйона внутрішньо переміщених осіб, переважна більшість з яких це жінки і діти. Цим питанням уряд теж займається.

 

Народний депутат України, співголова МФО «Рівні можливості» Олена Кондратюк, віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе і Посол Швеції в Україні Мартін Хагстрьом.


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.