Компаніївською районною радою на Кіровоградщині започатковано літературну премію імені Юрія Яновського. Урочиста церемонія нагородження лауреатів та дипломантів цьогоріч пройшла уперше. Дії відбувалися біля музею видатного українського письменника в селі Нечаївка, де він народився.


У конкурсі взяло участь 29 учасників із семи областей України. Журі визначало переможців у трьох напрямках. У номінації «Літературознавство та публіцистика» найкращим визнано твори Василя Кузана з міста Трускавець Львівської області. У номінації «Поезія» переможцем став Артем Луценко з Кропивницького. А в номінації «Проза» переміг Іван Чумак із Київщини. Вони отримали дипломи та грошову частину премії. Ще чотири спеціальні премії письменникам з Компаніївського району встановив народний депутат Станіслав Березкін. Журі конкурсу присудило їх Ганні Дудник, Таїсії Цибульській, Володимиру Полтавському та Віктору Сигиді.


На церемонію вручення премії з’їхалися письменники, громадські діячі та діячі культури. Голова Національної спілки письменників Михайло Сидоржевський високо оцінив роль постаті Юрія Яновського в українській літературі ХХ століття, назвавши його «рівновеликим із Василем Стефаником, Михайлом Коцюбинським та Григором Тютюнником». «Дуже добре, що ініціативу, озвучену під час всеукраїнського пісенного конкурсу «Вересневих самоцвітів», підтримали на рівні Компаніївської районної ради», — зазначив він під час урочистостей у Нечаївці.


Голова журі та очільник районної ради Вадим Спіктаренко висловив переконання, що літературна премія імені Юрія Яновського, започаткована передусім для компаніївських письменників, має всі шанси вийти на всеукраїнський рівень.


В урочистостях взяли участь ансамбль бандуристок музичної школи №2 імені Ю. Мейтуса міста Кропивницького та творчі колективи Компаніївського будинку культури.


Кіровоградська область.

 


На знімку: лауреата премії в номінації «Літературознавство та публіцистика»  Василя Кузана (праворуч) вітають з перемогою голова обласної ради Олександр Чорноіваненко та перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко.


Фото Петра РОМАНЕНКА.