Військовослужбовці, звільнені у запас, зокрема учасники АТО, та члени їхніх сімей стали слухачами курсів за спеціальністю "Підприємництво", які почали працювати у Тернопільському національному економічному університеті. Навчання відбувається у рамках договору, підписаного вишем з Міжнародним благодійним фондом соціальної адаптації. Це вже п'ятий набір на курси, під час яких можна перекваліфікуватися, здобути знання з основ підприємництва, започаткувати власну справу. Фінансує проект "Україна -- Норвегія" норвезька сторона. Після закінчення курсів слухачі отримують українські та норвезькі дипломи.

 

-- Уже понад 150 випускників стали власниками таких дипломів, - розповіла "Голосу України" Оксана ШАНДРУК, спеціаліст навчально-наукового інституту інноваційних освітніх технологій, який є підрозділом університету і який проводить навчання. -- Чимало з них уже започаткували власну справу. Курси тривають три місяці. До викладання залучаємо не лише науковців, а й практиків.

 

В інституті підтримують зв'язки із слухачами і після закінчення курсів, цікавляться, як ідуть справи, консультують. Колишні військовослужбовці мають змогу швидше адаптуватися до мирного життя. Важливо, що поруч із ними навчаються і члени їхніх сімей. Отримані знання дають змогу започаткувати сімейний бізнес, а це сприяє зміцненню родини, бо нічого гріха таїти: сім'ї учасників АТО часто розпадаються.

 

Людмила НАКОНЕЧНА.

 

Тернопільська область.

 

Голос України