На цьому наголосив Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України Олександр Турчинов в інтерв’ю у студії телеканала «Рада».

О. Турчинов зазначив, що скорочення строків проведення референдуму самопроголошеною кримською владою, яка «більше схожа на маріонеток», обумовлено необхідністю легітимізувати військове вторгнення на територію Автономії. «Росії необхідна легітимізація свого незаконного перебування на території України, — пояснив він. — Вони скорочували строки, чітко виконуючи замовлення російського керівництва, щоб пояснити присутність російських військових».

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов, зазначив:

«Усі дії самопроголошеної кримської влади є незаконними і злочинними, «оскільки відповідно до Конституції та законодавства України референдум щодо територіальної цілісності країни, зміни її кордонів може бути виключно всеукраїнським».

Він нагадав, що Генеральна прокуратура України розіслала всім чиновникам, починаючи від голів сільських рад і закінчуючи міськими муніципалітетами, попередження, що проведення референдуму, спроби незаконного рішення щодо зміни кордонів України є злочином, який тягне за собою покарання.

До того ж О. Турчинов назвав надзвичайно важливим той факт, що не всі місцеві ради Криму підтримали ініціативу стосовно проведення референдуму. 

Голова Верховної Ради нагадав, що рішення стосовно проведення референдуму було зупинено, і до Конституційного Суду надійшли матеріали для надання висновків щодо діяльності кримського парламенту. Також Верховна Рада, сказав О. Турчинов, звернулася до парламентаріїв Криму з тим, щоб вони негайно повернулися у конституційне поле. «Тоді ми готові вести з ними розмову», — додав він.

«Ніхто у світі не визнає цей фальшивий референдум, і його рішення не матиме жодного юридичного значення, — підсумував він. — Що б не робили російські військові і маріонетки-сепаратисти, після 16 березня буде 17 березня. І статус Автономної Республіки Крим як був, так і залишиться статусом частини української території».

Про мужність українських військових

Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України Олександр Турчинов в інтерв’ю високо оцінив мужність українських військових, які дислоковані в Криму.

Відповідаючи на запитання, О. Турчинов зазначив, що нині ситуацію в Криму «контролюють не парламент Криму, не ті, хто називає себе кримським урядом, а російські військові». «Фактично це керівництво Південного військового округу, ті командири, які вели бойові дії у Чечні, на Північному Кавказі. І фактично вони ухвалюють рішення, як і коли діяти, коли проводити референдум», — сказав він.

О. Турчинов зауважив, що Росія намагалася «формально відпрацювати схему, яка спрацювала на Північному Кавказі — коли був спровокований військовий конфлікт, і фактично розпочалася війна в Грузії», нагадавши, що тоді загинуло багато цивільного населення, що стало підставою для вторгнення регулярних російських військ на територію Грузії.

Керівник парламенту зауважив, що після того, як «кавказький сценарій» не спрацював, російські військові вдалися до блокування наших військових частин і кораблів.

«Для того, щоб не допустити військового протистояння, реальних військових дій на території Криму, наші військові, які мужньо виконують свій конституційний обов’язок, не використовують зброю. Вони захищають військові частини, техніку, кораблі, не піддаються на провокації», — заявив Голова Верховної Ради.

О. Турчинов відзначив мужність українських солдатів, офіцерів, військових моряків, які, перебуваючи в оточенні, залишаються вірними Україні, виконують свій військовий обов’язок.

Спільно зупинимо військову агресію Росії

«Ми робимо все для того, аби не було війни ані в Криму, ані в будь-якому іншому регіоні України», — заявив Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України Олександр Турчинов.

До того ж він зазначив, що така небезпека існує: коли почалося військове вторгнення в Крим, на східному кордоні України вже було сконцентровано багато військових частин Російської Федерації, які «формально готові до вторгнення на територію України в будь-який момент».

Збройні Сили України, наголосив О. Турчинов, приведені у повну бойову готовність. За його словами, влада докладає всіх зусиль, щоб армія могла захистити свою країну, «але при цьому будемо використовувати усі можливості, щоб розв’язати цю проблему виключно мирним шляхом».

«І в цьому нашу країну підтримує все цивілізоване людство. Усі провідні країни світу стали на бік України, і я переконаний, що це об’єднання зусиль на міжнародній арені, консолідація усіх демократичних країн все ж таки дозволить зупинити агресію», — сказав Голова Верховної Ради.

Усім громадянам — рівні права

Усі громадяни України мають рівні права, незалежно від того, якою мовою вони говорять, в якому регіоні вони проживають і до якої конфесії належать. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов.

Торкаючись питання щодо подальшого статусу російської мови та мов інших національних меншин, О. Турчинов нагадав, що за ініціативою парламенту було створено Тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України з підготовки проекту закону про розвиток і застосування мов в Україні. Комісія, до складу якої увійшли представники різних наукових шкіл з усіх регіонів України, в тому числі з Автономної Республіки Крим, має врахувати інтереси будь-яких національних меншин щодо мов, якими вони говорять. «Щоб кожен міг говорити без будь-яких проблем рідною мовою, щоб ніхто не міг це право обмежувати», — наголосив він.

Жоден чиновник не повинен жити за рахунок державного бюджету

Про це заявив Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов.

Він повідомив, що найближчим часом планується реалізувати рішення щодо продажу всіх державних резиденцій. «Вони не потрібні країні, хто б не був на посаді Президента. Це ненормально, коли в багатьох сімей не вистачає грошей на продукти, хтось живе у ста кімнатах з позолотою», — наголосив він.

Керівник парламенту висловив думку, що за рахунок продажу цих резиденцій можна суттєво поповнити державний бюджет.

О. Турчинов нагадав, що парламент ухвалив рішення стосовно ліквідації усіх депутатських привілеїв, зазначивши, що аналогічне рішення необхідно прийняти і по відношенню до суддів і чиновників у цілому. «Всі мають бути рівні перед законом і діяти у рамках закону, — сказав він. — Ніхто не має жити за рахунок державного бюджету, посилаючись на свій статус».

Станемо сильною європейською державою

«Ми нині поновлюємо довіру до влади і маємо велике бажання побудувати демократичну, цивілізовану державу, щоб люди не боялися влади, щоб їм було однаково, яке прізвище Президента чи Прем’єр-міністра», — заявив Голова Верховної Ради України, в. о. Президента України Олександр Турчинов.

За його словами, люди «мають знати, що їхні права захищені, що в країні створені умови, щоб вони могли жити, працювати та відпочивати, а яка партія при владі — це має цікавити політологів та аналітиків, як це відбувається в країнах Європи».

Україна, зазначив Голова Верховної Ради, «має влитися у сім’ю європейських народів, стати сильною, достойною європейською державою, де люди хочуть жити, і щоб наші діти пишалися, що живуть у цій країні».

«Давайте будувати таку країну разом», — закликав він.

Економіка півострова може бути повністю зруйнована

Російська Федерація хоче повністю ізолювати Крим від України та всього цивілізованого світу. «Ця ізоляція призведе до того, що буде повністю зруйнована економіка пів-острова», — повідомив Голова Верховної Ради України, виконуючий обов’язки Президента України Олександр Турчинов.

За його словами, попри агресивні дії російських військових, міжнародний статус Криму не зміниться.

«Він матиме статус анексованої території. Тобто цей статус не визнає жодна держава в світі, що себе поважає», — сказав О. Турчинов, пояснивши, що внаслідок цього інвестиційне поле півострова буде «повністю закритим для будь-яких міжнародних інвестицій».

Керівник парламенту наголосив, що тих, хто сьогодні захоплює Крим, не цікавить його розвиток.

«У них зовсім інші задачі. Їм потрібно обґрунтувати свою агресію проти України та заблокувати можливість того, щоб демократичні процеси, які відбулись в нашій країні, перекинулись на територію Росії», — сказав він.

Окрім того, всі обіцянки Росії щодо фінансової підтримки самопроголошеного незаконного уряду Автономії О. Турчинов назвав «брехнею та блефом».

Водночас він порекомендував кримчанам з’їздити до російської глибинки. «Саме їм потрібна допомога, тому що в них колосальні проблеми. Якщо країна не може вирішити проблеми своїх громадян, говорити про те, що вони ощасливлять когось іншого — як мінімум несерйозно. Це брехня та блеф», — наголосив Голова Верховної Ради.

Також О. Турчинов зазначив, що необхідно якнайшвидше зупинити агресію російських військ в АР Крим.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.