Футбол. Ліга Європи. Груповий етап. 1-й тур. 15 вересня.


Група А. «Фейєноорд» (Нідерланди, Роттердам) — «Манчестер Юнайтед» (Англія). 1:0 (Тріндаде, 79).


«Зоря» (Україна, Луганськ) — «Фенербахче» (Туреччина, Стамбул). 1:1. Голи: Гречишкін, 52, К’єр, 90+5.


«Зоря»: Шевченко, Каменюка, Сиваков, Форстер, Соболь, Гречишкін, Чайковський, Караваєв, Петряк (Пауліньо, 72), Любенович (Опанасенко, 82), Кулач (Гордієнко, 86). Тренер — Юрій Вернидуб.


«Фенербахче»: Демірел, Шенер, К’єр, Шкртел, Алі Калдирим, Саліг Учан (Туфан, 46), Топал, Соуза, Потук (Еменіке, 73), Соу, Стог (ван Персі, 57). Тренер — Дік Адвокат.


Рефері — Іштван Ковач (Румунія).


Одеса. Стадіон «Чорноморець». 16 000 глядачів. 19 градусів.


«Зоря» активно почала зустріч, хоча вперше виступала в груповому турнірі Ліги Європи. Уже на першій хвилині міг відкрити рахунок Петряк, котрий, скориставшись фланговою передачею, пробив головою з декількох метрів. Але не влучив у ворота.


Щоправда, через десяток хвилин могли відзначитися гості. Стог зі штрафного подав на Соузу. Той гостро пробив головою, але, на наше щастя, повз ворота. За винятком цього епізоду, турки нічого путнього так і не створили.
Натомість «Зоря» була переконливішою від досвідченіших опонентів. Перед перервою наші футболісти діяли особливо наполегливо, мали кілька моментів, але не реалізували їх.


Утім, їм усе вдалося вже на початку другого тайму. Відібравши м’яч у центрі поля, капітан «Зорі» Каменюка пройшов уперед і точною передачею на лінії карного майданчика знайшов Любеновича. Своєю чергою досвідчений гравець виклав «на блюдечку» м’яч під удар Гречишкіну, котрий точно пробив під поперечину.


Усе йшло до справедливої звитяги «Зорі». Однак її суперникам врятуватися допоміг рефері. Він додав до основного часу три хвилини, але команди переграли ще... три (разом — шість). Та й штрафний призначив якийсь сумнівний після підказки лайнсмена. Першим ударом К’єр влучив у стінку. М’яч відскочив до данця, який таки забив за допомогою рикошету.


Це якась хвороблива «любов» в арбітрів угорської національності до наших команд. Важко забути, як на Євро-2012 Віктор Кошшаї не зарахував чистий гол, забитий Марко Девичем у ворота Англії. І от тепер Іштван Ковач (угорець із румунським паспортом) «украв» перемогу в «Зорі», заплутавшись у часовій арифметиці. Прикро, але нічого не вдієш.


Наступний матч луганчани зіграють у гостях проти «Манчестер Юнайтед».