Як ми вже повідомляли, розпочався XXІІІ Форум видавців у Львові. Загалом участь у заходах візьмуть представники 27 країн. У програмі 1259 подій, із них — 510 належать до Львівського міжнародного літературного фестивалю, а інші — презентації, автограф-сесії і те, що нам запропонували видавці. Майже тисяча зареєстрованих учасників, зокрема, понад п’ять сотень авторів, перекладачів, літературознавців, музикантів, художників, громадських діячів. Серед учасників і письменник, перекладач, державний і громадський діяч, народний депутат України третього скликання Іван Драч. Він презентував свою книгу «Листи». У ній — вибране листування із друзями та колегами, класиками літератури, відомими постатями української історії ХХ сторіччя.

 

«Зі Львовом у мене пов’язані гарні спогади, — каже Іван Драч. — Завжди, перебуваючи тут, згадую із приємністю своїх товаришів, життя яких пов’язане із містом Лева. Щоразу, як проходжу повз галерею мистецтв, пригадую її директора Бориса Возницького, цю прекрасну людину — мого друга, що вів подвижницьке життя. Як у нього «працювала» та зірка Героя України! Він одягав її постійно: коли було треба і не треба. Бо завжди було треба щось пробивати для добрих справ. Одного разу Борис Григорович сказав мені: «Іване, ти знаєш, я так вже хочу на той світ...» Я здивувався, питаю, та що ти таке кажеш, чому? А Возницький відповідає: «Та як чому? Там я зустрінуся із Потоцьким, із Пінзелем, там — найкращі люди!» Також дуже шкода, що я можу лише згадати ще одного мого товариша — видатного художника Євгена Безніска. Якось він мене так врятував!

Колись я затримався на зйомках «Тіней забутих предків» і мав бігом зареєструватися, щоби подати заяву на шлюб із моєю майбутньою дружиною. То Євген пішов замість мене, як Іван Драч, і записався там замість мене.

Це можна було довірити лише найкращому другові», — розповів Іван Федорович.


Другого дня Форуму видавців відбулися автограф-сесії українського художника Левка Скопа, автора книги «Методика датування ікон», історика та журналіста Данила Яневського, письменника Юрія Винничука та інших.


У рамках благодійної акції «Третій вік: задоволення від читання» відбулася авторська зустріч із українським журналістом, театрознавцем Віталієм Жежерою.


На Форум видавців приїхали представники 193 видавництв, 128 книготорговельних структур, поліграфічних підприємств, культурних фондів та інституцій із різноманітною продукцією. Тут можна побачити книги українською, російською, англійською, німецькою та іншими мовами світу. Як зазначила голова прес-служби Форуму видавців Ольга Вишня, статистики того, яким є загальне мовне співвідношення видань,  немає, і це залежить від кожного окремого видавництва.

Львів.

 

Хлопчик тримає в руках книгу «Коти-вояки» Еріна Гантера під час XXIII Міжнародного книжкового Форуму видавців у Львові.