Під час візиту Голови Верховної Ради Андрія Парубія до Французької Республіки, здійсненого для участі у Європейській конференції глав парламентів Європи, очільник українського законодавчого органу провів також низку важливих двосторонніх зустрічей.

Так, у четвер Андрій Парубій зустрівся з Генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом, Президентом Німецького Бундестагу Норбертом Ламмертом, Комісаром з прав людини Ради Європи Нільсом Мужнієксом. Під час обговорення перспектив подальшого розвитку співпраці країн Європи та України питання ухвалення Європарламентом рішення про безвізовий режим для наших громадян стало головним. Представники вищого ешелону європейської політичної еліти запевнили Голову Верховної Ради у своїй підтримці та підтвердили послідовність дій у руслі європейських цінностей, які полягають у захисті прав людини, демократії та свободи.


А в п’ятницю очільник парламенту зустрівся з Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунтом. У ході розмови Андрій Парубій передав ноту протесту МЗС України щодо невизнання виборів до Державної Думи Російської Федерації в анексованому Криму. «Знаю, наскільки чітко ви дотримуєтесь принципів територіальної цілісності країн, тому ваша позиція у цьому питанні дуже важлива», — сказав він.


П. Аграмунт повідомив, що спостереження за виборами не проводитиметься. Росія, мовляв, не запрошувала представників ПАРЄ, бо не бере участі в її засіданнях. Водночас, інформацію начебто може надати місія ОБСЄ.

Президент ПАРЄ наголосив: «Наша позиція по Криму не змінилася і не зміниться». «Ми не відступимо від позиції щодо дотримання територіальної цілісності. Це стосується усіх країн», — заявив він і додав, що підтримає Україну в усіх питаннях, та висловив готовність до подальшої співпраці з боку європейських структур. «Усе, що ви хочете робити, ми підтримаємо», — наголосив П. Аграмунт.


А. Парубій зазначив, що окупація Криму порушує норми міжнародного права, тож «у відповідь на це має бути жорстка реакція». «Якщо не давати належну відповідь, агресор розуміє, що можна так діяти й надалі», — сказав він і наголосив: «Глобальність цієї загрози усвідомлюють усі».


У ході зустрічі П. Аграмунт повідомив, що планує відвідати Україну найближчим часом.


За повідомленнями прес-служби апарату Верховної Ради України.

 

Турбйорн Ягланд, Андрій Парубій.

 

Педро Аргамунт.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.