Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, міністр закордонних справ Павло Клімкін, головуючий в ОБСЄ міністр закордонних справ Федеративної Республіки Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр та міністр закордонних справ Французької Республіки Жан-Марк Еро відвідали Краматорськ і Слов’янськ. 


У ході візиту вони побували в офісі спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ і заслухали доповідь про її діяльність. Окрім того, оглянули роботи з реконструкції зруйнованого бойовиками моста у Слов’янську, які планується завершити до кінця року. Делегація побувала в центрі психологічної допомоги переселенцям, створеному за підтримки німецького уряду. Під час спілкування з міністрами закордонних справ українська сторона ще раз донесла позицію щодо пріоритетності безпекового і гуманітарного компонентів Мінських угод, наголосила на порушенні режиму тиші з боку проросійських бойовиків і висловила переконання, що без встановлення миру, виведення російської зброї і найманців, відновлення контролю над україно-російським кордоном неможливо говорити про політичну компоненту, бо для цього немає жодних передумов.


«Українська сторона виступає з єдиною позицією: Україна прагне миру, і ми вимагаємо від світу реалістичної й правдивої оцінки російської агресії в Криму і на Донбасі, припинення вогню не на день, тиждень чи місяць, а назавжди», 


— зазначила Ірина Геращенко. Вона наголосила, що українська сторона вважає актуальним створення підгрупи з питань кордону в рамках Мінських груп. «Ми вимагаємо від РФ виведення іноземної російської зброї і найманців, відновлення контролю над кордоном, негайного звільнення заручників», — зазначила вона.


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко та міністр закордонних справ Павло Клімкін у Краматорську зустрілися з родинами заручників, які прийшли до офісу СММ ОБСЄ, і до яких, на жаль, не вийшли іноземні гості. Наша сторона повністю поділяє вимогу родин заручників про пріоритетність питання звільнення незаконно утримуваних, необхідність відділити це виключно гуманітарне питання від політичного блоку.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.