Європейський Союз виділить 16 мільйонів євро на підтримку українських державних антикорупційних органів. Про це під час прес-конференції заявив Європейський комісар з питань європейської політики сусідства та перемовин Йоганнес Ган.


«Ми дуже сподіваємося, що ці органи зможуть працювати в незалежний спосіб із використанням усіх можливих інструментів, а робота відбуватиметься без зайвої конкуренції між ними», — сказав Єврокомісар. За його словами, цей проект в Україні реалізовуватиме агенція Данії з міжнародного розвитку.

 

Також Й. Ган закликав Верховну Раду якнайшвидше ухвалити відповідне законодавство щодо створення антикорупційних судів та закликав започаткувати відповідну конкурентну процедуру відбору до них суддів. «Міжнародна спільнота готова долучитися до підготовчої роботи. А за необхідності, власне й до процедур відбору та затвердження суддів», — сказав він.


За словами Й. Гана, Євросоюз допоможе Україні в посиленні спроможності новостворених антикорупційних установ. Така програма передбачає три основні напрямки: проведення розслідувань, проведення заходів, пов’язаних із притягненням до відповідальності, та застосування належних санкцій. Крім того, зауважив він, у ЄС хотіли б допомогти, зокрема, Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції посилити спроможності щодо аналізу та вивчення відповідного законодавства. А ще в рамках цієї ініціативи ЄС хоче посприяти залученню громадськості та ЗМІ до антикорупційної діяльності, зокрема, на регіональному рівні.

«Постійна стурбованість ЄС полягає в тому, щоб антикорупційні реформи не були призупинені внаслідок нестачі ресурсів або експертної підтримки. Ми плануємо запровадити і надати цілий спектр можливих інструментів.

Це експертна підтримка, навчання, постачання ІТ-обладнання, гранти для певних організацій громадянського суспільства, які працюють у сфері протидії корупції», — додав Й. Ган.


Голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв зазначив, що зараз важливо зупинити законопроект народного депутата Тетяни Донець, який руйнує систему електронного декларування, а також законопроект, котрий нині народжується в адміністрації Президента і в якому пропонується дозволити посадовцям не пояснювати походження свого майна. «Це буде величезним кроком назад. Ми робитимемо все, аби зупинити це рішення парламенту», — заявив Є. Соболєв.


Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник зазначив, що створення Антикорупційного суду та надання НАБУ можливості для прослуховування — це ті проблеми, які треба вирішити найближчим часом. Він поінформував, що у НАБУ працює приблизно 550 осіб, всі підрозділи функціонують як мінімум на 80%. Також реалізовано багато спільних проектів за підтримки Європейського Союзу і західних партнерів.


Заступник голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук повідомив, що САП вже передала до суду 31 справу та ще понад 200 справ перебувають у провадженні.


Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак розповіла, що наступного тижня НАЗК приступить до розгляду питання фінансування партій.

 

Голова Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв, директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

 

Європейський Комісар з питань розширення та політики добросусідства Йоганнес Ган, міністр закордонних справ Данії Крістіан Йенсен (ліворуч).


Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.