15 вересня у відповідності з вимогами Бюджетного кодексу Кабінет Міністрів затвердив та подав до Верховної Ради проект Держбюджету на 2017 рік.

Представляючи під час позачергового засідання уряду основні макроекономічні показники бюджету на 2017 рік, прем’єр Володимир Гройсман повідомив, що порівняно із 2016 роком доходи бюджету мають збільшитися на 16,9%, або майже на 876 мільярдів гривень. Дефіцит бюджету не перевищуватиме 3% ВВП і становитиме 77,5 мільярда гривень (у 2016 році — 3,7%).

 

Уряд запевняє, що збільшення доходів досягатиметься внаслідок пожвавлення економіки, а не за рахунок збільшення ставок податків. «Ми вважаємо, що нам не треба створювати умов тиску на бізнес, і тому ми не будемо підтримувати підвищення загальнонаціональних податків. Можливо розширювати базу, визначити позиції щодо рент, але що стосується загальнонаціональних податків, ми не підтримуємо питання щодо їх збільшення», — сказав В. Гройсман.


Окреслюючи перспективи підвищення соціальних стандартів, прем’єр повідомив, що до 1 грудня 2017 року вони мають зрости на 10,1%, зокрема, мінімальна зарплата та прожитковий мінімум становитимуть 1762 гривні (на 1 грудня цього року буде 1600 гривень). Водночас глава уряду нагадав, що з 1 травня цього року соцстандарти вже підвищувалися на 5%, а з 1 грудня вони зростуть ще на 10%. «Я розумію, що цього недостатньо, але це той крок, який ми могли зробити і який відповідає реаліям нашої економіки», — сказав він і запевнив, що коли уряд побачить більше можливостей для збільшення соціальних стандартів, то із задоволенням зробить ще один крок, щоб більше передати грошей людям. У цьому контексті прем’єр також повідомив, що зараз уряд працює над формуванням пропозицій щодо реформування системи пенсійного забезпечення та системи оплати праці в Україні, та що найближчим часом їх буде подано на обговорення.


Одним із найважливіших пріоритетів бюджету на 2017 рік глава уряду назвав безпеку та оборону країни. Видатки на цю сферу порівняно із 2016 роком мають зрости на 14,5 мільярда гривень і становитимуть 129 мільярдів гривень. «Маємо більш інтенсивно підтримувати нашу оборону і безпеку, ми маємо більше акумулювати ресурсів, які дадуть нам можливість забезпечити ефективність в оборонній сфері і у сфері безпеки нашої країни», — вважає В. Гройсман.


Говорячи про дороги як наступний пріоритет, прем’єр висловив сподівання, що народні депутати підтримають створення Дорожнього фонду, в якому в 2017 році буде акумульовано 14,2 мільярда гривень надходжень від акцизного збору, а також до 1 мільярда доларів коштів міжнародних фінансових організацій. Пообіцявши, що створення Дорожнього фонду буде абсолютно публічним та відкритим, В. Гройсман закликав підтримати цю пропозицію, щоб нарешті сформувати стратегію розвитку українських доріг та «перестати будувати дороги, які ведуть в нікуди».


Також глава уряду очікує від парламенту ухвалення закону про створення Фонду енергоефективності, до якого пропонується залучити 800 мільйонів бюджетних коштів та 100 мільйонів євро від міжнародних донорів. Досить амбітними є плани з нарощування власного видобутку газу. «Ми будемо збільшувати видобуток газу і зможемо через 4-5 років вийти на повну енергонезалежність нашої країни. Ми не будемо за валюту закуповувати за кордоном газ для того, щоб споживати його в Україні. Це значно підвищить нашу енергетичну безпеку і нашу конкурентність на зовнішніх ринках», — переконує В. Гройсман.


На підтримку агропромислового комплексу пропонується спрямувати 5,5 мільярда гривень. При цьому прем’єр вважає, що допомоги насамперед потребують маленькі, невеликі та середні фермерські господарства, а великі агрохолдинги потурбуються про себе самі.


Не оминув В. Гройсман і близької йому теми децентралізації. «Те, заради чого я прийшов у центральну владу — це зробити децентралізацію таким чином, щоб кожна українська громада отримала достатній фінансовий ресурс, достатньо можливостей і несла повну відповідальність за те, що відбувається на місцях. І фактично ми провели таку децентралізацію, сьогодні її треба підкріплювати, і в тому числі підвищувати, безумовно, відповідальність на місцях місцевих органів влади», — сказав він та повідомив, що тільки на енергомодернізацію закладів освіти та охорони здоров’я у тих громадах, яким важко зробити це самостійно, в бюджеті передбачено 15 мільярдів гривень. Також до 9 мільярдів гривень збільшується розмір державної підтримки в рамках Державного фонду регіонального розвитку, з яких 1 мільярд гривень буде спрямовано на підтримку об’єднаних територіальних громад і 8 мільярдів — на соціально-економічний розвиток територій.


Повідомивши, що фінансування освітньої галузі пропонується збільшити на 21,1 мільярда гривень та що в середньому на 1400 гривень заплановане збільшення зарплати вчителів, прем’єр також запевнив, що до питання реформування стипендій уряд підходитиме виважено, «щоб той, хто потребує підтримки, її отримав, а той, хто добре навчається, отримав додаткові стимули». А поки що стипендіальний фонд на 576 мільйонів гривень — до 5 мільярдів 816 мільйонів. Так само на 8,2 мільярда гривень пропонується збільшити фінансування охорони здоров’я, а на централізовану закупівлю ліків буде спрямовано 5,9 мільярда гривень. Зарплати медпрацівників мають в середньому зрости на 20%.


«Я щиро розраховую на те, що народні депутати спільно з урядом проведуть якісні, незаангажовані та незаполітизовані дискусії. Якщо ми будемо бачити гарні, якісні пропозиції, як покращити цей бюджет — ми до цього відкриті. Але єдина наша вимога — якщо ми хочемо щось фінансувати, давайте покажемо, де ми будемо заробляти. Тому що бюджети — хронічні бюджети, які приймалися для того, щоб сподобатися в лапках короткотерміново українському суспільству, привели українське суспільство на межу бідності», — сказав насамкінець В. Гройсман та закликав парламентаріїв до спільної, відповідальної та якісної дискусії про «реальний план дій», яким, на думку прем’єра, і є поданий урядом проект бюджету.