Сто два мільйони гривень на подальше впровадження процесу децентралізації в регіонах нашої держави виділили донори ЄС у рамках реалізації проекту: «U-LEAD з Європою: Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку».

 

Старт проекту дали у Вінниці Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та Комісар ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів із розширення Йоханнес Хан («Голос України» від 15.09.2016). Участь у презентації, що відбулася у залі обласної філармонії «Плеяда», взяли голови 18 обласних державних адміністрацій, керівники регіональних офісів реформ, представники об’єднаних територіальних громад та низки міжнародних організацій (GІZ, DESPRO), зайнятих у проектах міжнародної технічної допомоги для України.


Презентація «U-LEAD з Європою» відбудеться у вересні ще у чотирьох містах держави. Розрахований проект до 2020 року.


— Цей масштабний проект, спрямований на підтримку місцевого самоврядування, уряд запускає спільно з Європейською комісією, — зазначив у своєму виступі Володимир Гройсман. 


Ефективність реформи самоврядування залежить від спроможності об’єднаних територіальних громад адаптуватися до нових форм управління міським та регіональним розвитком. Презентована програма ЄС має на меті залучати не тільки кошти, а й міжнародних експертів для вирішення поставлених завдань. Європейські партнери допомагатимуть не тільки на словах, а й коштами. Їх спрямують на створення нових центрів надання адмінпослуг, підвищення спроможності громад, навчання їхніх керівників тощо.


— Процес пішов, і ніхто його вже не зупинить, — наголосив Володимир Гройсман. — Центральна влада має абсолютну політичну волю передачі і повноважень, і ресурсів, і, беззаперечно, відповідальності. Наголошую: я вірю в те, що ця реформа змінить нашу країну!


На думку Єврокомісара, децентралізація вже дає змогу місцевим бюджетам в Україні отримати фінанси на соціальну структуру, освіту, охорону здоров’я. Але потрібно використовувати нові можливості, надавати нові повноваження місцевим владним структурам. Йоханнес Хан зазначив, що реалізація програми «U-LEAD з Європою» здійснюватиметься спільними зусиллями. «До нашого проекту долучилися Німеччина, Данія, Польща і Швеція, ми координуємо свої зусилля зі Сполученими Штатами, Канадою і Швейцарією, — уточнив він. — Загалом йдеться про допомогу в розмірі понад 100 мільйонів євро. Зокрема, на місцях буде створено понад шістсот центрів з надання адмінпослуг. Наші партнери працюватимуть з українською владою для того, щоб підвищити навички і знання виборних представників, адміністративних працівників, реалізувати фінансовий менеджмент, забезпечити прозорість, систему залучення громадськості, а також підвищення можливостей міністерств у співпраці з місцевою владою. На місцевому рівні створюватимемо нові можливості, щоб громади могли користуватися міжнародними ресурсами».


Куратором програми «U-LEAD з Європою» є Німецьке товариство з міжнародного співробітництва (GІZ Ukraіne). Презентація програми завершилася підписанням Меморандуму між українськими асоціаціями, Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та проектом GІZ про створення Центру підтримки розвитку місцевого самоврядування.

Вінниця.

 


На знімку: під час презентації програми «U-LEAD з Європою» у Вінниці.


Фото з сайту Вінницької міськради.