Як уже повідомляв «Голос України», 15 вересня майже 150 співробітників Генпрокуратури й Служби безпеки України провели санкціоновані судами майже 120 обшуків у робочих кабінетах посадових осіб Харківської міської ради і за місцем їх проживання.


— Жодних політичних мотивів, як дехто намагається це подати, я не бачу, — зазначив на брифінгу Генеральний прокурор України Юрій Луценко. — Обшуки відбуваються у людей, які в різні періоди були в різних партіях чи взагалі були формально безпартійними.


Посадових осіб Харківської міськради підозрюють у сприянні незаконному заволодінню земельними ділянками, які належать територіальній громаді, площею майже 653 гектари і вартістю понад чотири мільярди гривень. Як заявив Юрій Луценко, схема правопорушення була дуже простою і полягала в тому, що керівництво міста оформляло житлові кооперативи і передавало їм міську землю. Завдяки цьому «щасливими» власниками землі в центрі Харкова ставали члени сімей міського керівництва, їхні бізнес-партнери, місцеві політичні діячі, судді, співробітники правоохоронної системи. Досудове розслідування триває.