«Я чую про скарги європейського бізнесу про нібито величезні втрати від санкцій проти Росії. Насправді це не втрати, а інвестиції у вашу безпеку, ваш спокій. Лише вдумайтесь: більшість, якщо не всі надприбутки від нафти, газу, торгівлі з країнами Заходу, Росія використала не на модернізацію економіки і господарства, не на поліпшення способу життя, а на корупцію і масштабну модернізацію війська, яке зараз загрожує Україні і Європі — нашій і вашій безпеці. Не можна дозволити, щоб зароблені на торгівлі з Заходом євро чи долари повернулися з Росії до нас кулею чи ракетою».  На цьому наголосив Президент України Петро Порошенко у вітальному слові на відкритті щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (на знімку). Також він говорив про важливість продовження санкцій проти РФ, нелегітимність недільних виборів у Криму, значущість солідарності ЄС із Києвом.

 


З 15 вересня і по сьогодні форум проходить у Києві. Організований він міжнародною громадською платформою YES у партнерстві з Фондом Віктора Пінчука. Тема цьогорічного, 13-го, зібрання — «Світ, Європа, Україна: шторми змін». Пленарні засідання та спеціальні секції проходять у Національному культурно-музейному комплексі «Мистецький арсенал». У роботі беруть участь понад 350 провідних політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських діячів, експертів із 20 країн світу.


Один із гостей YES єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Йоганнес Ган заявив: «Наші відносини з Україною — це постійний марафон, в якому треба долати дистанцію і рухатися вперед. У питаннях реформ Україна рухається вперед. Під час моїх зустрічей з українським керівництвом і під час моїх візитів до Києва ми звіряємо годинники. І нинішня конференція — не виняток. Думаю, нам вдасться обговорити чимало питань і проблем, з якими зіткнулась як Україна, так і Європа».


Серед інших учасників заходу, зокрема, екс-президент Польщі Александр Кваснєвський (глава наглядової ради YES), екс-глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, міністр закордонних справ Данії Крістіан Дженсен, 12-й генеральний секретар НАТО (2009-2014 рр.) Андерс Фог Расмуссен та багато інших.

 

Довідка

 

Ялтинська європейська стратегія (YES) — міжнародна щорічна конференція українських і закордонних політиків та підприємців, заснована в 2004 році В. Пінчуком. Метою YES є сприяння розвитку України та підтримка її євроінтеграційних прагнень. Раніше форум щорічно проводився в Ялті, але через анексію РФ Криму захід перенесли до Києва.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).