На четверговій прес-конференції підкомісії Міноборони Республіки Польща з питань вивчення Смоленської катастрофи 10 квітня 2010 р. не були оприлюднені обіцяні напередодні, а отже, й найбільш очікувані, сенсаційні, невідомі записи з диспетчерської вишки. Те, що прозвучало, показує в новому світлі розслідування, проведене «комісією Міллера» (цивільно-військовою Комісією дослідження авіакатастроф державної авіації) у 2010—2011 рр.

 

На початку було проінформовано, що «підкомісія не висуває жодних гіпотез», а у своїй роботі керуватиметься тезою, що «не знає, що сталося». У рамках чотирьох робочих груп (конструкційної, авіаційної, медичної та юридичної) підкомісія працюватиме за двома напрямами: вивчення документів, напрацьованих комісією Міллера, та повторне вивчення всіх наявних матеріалів, що стосуються катастрофи.
Далі члени комісії навели кілька виявлених ними прикладів «маніпуляцій деякими даними».


По-перше, в матеріалах не знайдено «жодних результатів досліджень», які б підтверджували, що в кабіні пілотів ТУ154-М в момент катастрофи був ідентифікований голос командувача ВПС генерала А. Бласіка, що стверджувалося в звітах російського МАК (січень 2011 р.) та «комісії Міллера» (липень 2011 р.).


По-друге, з польської «чорної скриньки» було вирізано майже 3 секунди запису, а з російської — 5 секунд.


По-третє, в реєстраторі знайдено сигнал несправності першого мотора і першого генератора, що забезпечував енергією весь авіалайнер, на висоті 15 метрів над землею.


По-четверте, обгорілі й закопчені фрагменти літака знайдено за 60 та за 30 метрів до берези, яка, за даними звітів 2011 року, стала першопричиною знищення конструкції літака.


Не вдаючись в аналіз причин маніпуляцій, підкомісія продемонструвала запис засідання «комісії Міллера» від 28 квітня 2010 року, в ході якого її керівник — міністр Є. Міллер — схиляв членів комісії «подбати про відповідність польського і російського звітів щодо причин катастрофи» та про збіжність оцінок, яка «не сприятиме формуванню міфів», мотивуючи це тим, що «якщо ці два звіти відрізнятимуться, то з’явиться теорія замаху».

Варшава.