П’ять днів болгарська влада приховувала трагедію, що сталася на Дунаї з біженцями, повідомила болгарська газета «Труд». І лише коли рибалки й відпочивальники почали виловлювати з води трупи потонулих смаглявих людей, було повідомлено, що човен з десятьма біженцями перевернулася на шляху до румунського берега. Інцидент стався на болгарській ділянці Дунаю, між містами Відін і Лом. Для шести іракців, у тому числі чотирьох дітей, тут трагічно закінчилася втеча в західний рай.


У неділю відпочивальники на Дунаї помітили підозрілий предмет у воді. Дружина бізнесмена Красіміра Іванова першою розпізнала в ньому людину й підняла крик. Її чоловік із приятелем сіли в моторний човен і підпливли до потопельника. Красіміра розповіла: «Це був молодий чоловік з дуже чорним кольором шкіри, одягнений у джинси, легку сорочку й туристичні кросівки для далеких переходів. Ми зателефонували по номеру 112, і через півгодини до нас прибула прикордонна поліція, яка забрала труп». Видання зазначає, що людям, які почали збиратися на березі, стало відомо, що біля села Долно Лінево рибалка виловив з Дунаю труп дитини п’яти років, який виплив просто біля його човна.


І лише тепер з’ясувалося, що в ніч із 8 на 9 вересня місцевий провідник на металевому човні намагався переправити на румунський берег 10 осіб. Очевидно, від перевантаження суденце перевернулося біля дунайського острова Добріна.  Люди, які живуть на березі Дунаю, чули незрозумілі крики.


Чоловік, який побажав, щоб його ім’я не називалося, сказав журналістам газети «Труд», що про це було повідомлено по телефону аварійної служби, а він зі ще одним рибалкою на човні поспішили до того місця, звідки чулися крики. «Ми виявили у воді двох чоловіків і двох жінок. Вони були налякані, але не знали ні болгарської, ні англійської, щоб порозумітися з ними. Жінки кричали «Бейбі, бейбі» і показували на воду», — розповів він.


Прикордонна поліція почала пошук зниклих, але тримала це в таємниці. Коли у вівторок після обіду в Дунаї, біля села Станєво, було виявлено третій труп — 29-річного біженця із цієї самої групи, повідомили, що ще не знайдено тіла трьох дітей віком від одного до чотирьох років. Після цього всіх рибалок буквально здуло з Дунаю. Вони побоюються, що трупи цих дітей можуть потрапити на їхній гачок або в сітки.


У вівторок з начальником Регіональної дирекції «Прикордонної поліції» у місті Русе Димитром Чорбаджієвим зустрілися журналісти, і він підтвердив, що пошук загиблих дітей триває, а з болгарського боку охорона кордону «здійснюється фізичним обходом берега». За його словами, подібних порушень на Дунаї не було вже два роки. Тепер, очевидно, болгарські провідники вибрали цей маршрут для переправляння біженців углиб Європи. Раніше за 1000 євро вони переводили мігрантів стежками до Сербії. Але цього разу їм, можливо, попалися біженці, які не знають географії, або місцевий «сусанін» просто обдурив іноземців і запропонував їм за таку суму форсувати Дунай.


До речі, влада Болгарії зазначає, що останніми днями потік біженців з турецького боку різко зріс. Так, у вівторок увечері в Софії потрапив в аварію мікроавтобус із 24 біженцями. Його водій з місця події втік, але гроші за перевезення він встиг зібрати. Поліція розшукує його і провідника, який перевозив мігрантів по Дунаю.


У середу в Пловдиві представники 10 країн Євросоюзу почали обговорювати нові проблеми біженців і координацію спільних дій з їх розв’язання.