Покарали за «неуважність»

Мешканка Конотопа Тетяна Прокопенко одержала від підприємства «Теплогарант» рахунок на сплату 619 грн. Для жінки це стало справжньою несподіванкою. Окрім того, що сума для пенсіонерки чимала, вимагали її наприкінці літа за спожите тепло! Може, рахунок виставили за роботу, виконану сонцем? Розпитати когось про це було непросто, бо Тетяна Костянтинівна — інвалід першої групи, зовсім не ходить. Тому вона зателефонувала кореспонденту «Голосу України».

Як з’ясувалося, платіжки від «Теплогаранта» — комунального підприємства, що постачає до осель конотопців калорії — одержали чимало жителів міста. Від когось вимагають більше 600 грн., від когось менше, але будь-яка сума неприйнятна для економного гаманця, бо на неї не розраховували.

Жительці Конотопа Є. Гурській виставили 200 грн. Як і   Т. Прокопенко, вона одержувала субсидію на оплату житлово-комунальних послуг. Загальновідомо, що у минулому опалювальному сезоні уряд Яценюка перестрахувався, тому багато хто взагалі не платив за газ та тепло, оскільки субсидію нараховували більшу, ніж «нагорало». Однак у платіжках від КП «Теплогарант», виявляється, був такий рядок, як «сума, обов’язкова до сплати». І ті гроші необхідно було вносити, хоч рахунки приходили «нульові», а люди анітрохи не сумнівались: субсидія з великим запасом перекриває їхнє економне енергоспоживання. Про те, що «обов’язкову частку» треба платити, хоч би якого розміру була державна допомога, зазначено і в кожному «Повідомленні про призначення субсидії». Але те повідомлення від місцевого органу соцзахисту Є. Гурська одержала лише у серпні, коли почала розбиратися зі своєю проблемою. З’ясувалось також, що і в рахунках «Теплогаранта» рядок про «обов’язкову частку» з’явився лише у лютому 2016 року, хоч опалювальний сезон стартував у жовтні 2015-го. Незважаючи на це, у місцевій газеті «Конотопський край» людям роз’яснили: платити все одно доведеться. Стаття називається «Борги через неуважність». З неї випливає, що 

споживачі знову виявились крайніми, і їм доведеться заплатити і за недопрацювання органу соцзахисту, який невчасно вручив людям повідомлення про призначення субсидій, і за зволікання працівників КП «Теплогарант», котрі на 4 місяці запізнилися з оновленням квитанцій.

Шкода від субсидії

У Сумському районі платіжки з сумами, нарахованими заднім числом, надійшли споживачам від ПАТ «Сумиобленерго». Жителька села Нижня Сироватка Н. Чернова весь час платила за електрику близько 20 грн. на місяць, а у вересні одержала рахунок на 137 грн. з гаком. Бабуся не повірила своїм очам: світлом навіть уночі майже не користується, а тут раптом стільки напалила! Як з’ясувалось, «Сумиобленерго» виконали урядову постанову  № 319 від 27 квітня 2016 року. Там сказано: якщо людина має пільгу при оплаті житлово-комунальних послуг, а їй призначили ще й субсидію, пільга на період виплати субсидії скасовується. Але урядова постанова набула чинності з 1 травня 2016 року, а до бабусі її застосували із вересня, тому одразу й зробили перерахунок аж за 4 місяці.

Н. Чернова має статус учасника Великої Вітчизняної війни, а він передбачає 50-процентну знижку при оплаті використаної електрики. У ПАТ «Сумиобленерго» кажуть: 86-річна бабуся мала піти куди слід та на літо відмовитися від субсидії, тоді їй не скасували б пільгу і матеріально вона б виграла. Чи багато на Сумщині майже 90-річних бабусь, які здатні добитися соціального захисту? Такими питаннями «Сумиобленерго» не переймаються. А на запитання, чому урядова постанова № 319 набула чинності 1 травня, а перерахунок учасникам війни зробили з 1 вересня і зняли пільгові гроші одразу за 4 місяці, відповіли: у всьому винні органи соцзахисту деяких районів. Там «затягли» зі списками пільговиків, тому «Сумиобленерго» не знали, кому робити перерахунки. Водночас навіть у вересневій квитанції енергопостачального товариства, де повідомляється про ліквідацію пільги Н. Черновій, ще зберігся рядок про 50-процентну знижку. Навіщо «Сумиобленерго» списки пільговиків, коли вони у них є? А якщо і справді винні районні управління соцзахисту, чому від того і морально, і матеріально страждають літні люди?

Крихта для бюджету

Заступник директора Департаменту соціального захисту населення Сумської облдержадміністрації Людмила Мусіяка каже: всі гроші, які шляхом перерахунків зберуть із людей, перекажуть до бюджету. За електрику таких коштів на Сумщині виручать приблизно 7 млн. грн., за теплопостачання — 5 млн. грн. Невдовзі скаже своє слово ще й «Сумигаз».

— Мені також пояснювали, що мої 619 грн. підуть до бюджету, — розповідає жителька Конотопа Т. Прокопенко. — Але тоді чому рахунок на сплату цієї суми надійшов не з бюджетної організації, а від «Теплогаранта»?
Як відомо, у нинішньому опалювальному сезоні, який уже не за горами, субсидії на оплату житлово-комунальних послуг одержуватимуть близько 9 млн. українських сімей. 

У Міністерстві соціальної політики вже озвучили й розмір середньомісячної субсидії: від 2 до 2,5 тис. грн. Якщо перемножити оприлюднені цифри, матимемо аж ніяк не менше 20 млрд. грн. 

Стільки бюджетних грошей щомісяця буде потрібно для виплати субсидій. Опалювальний сезон триває півроку, і це означає, що на субсидії доведеться витратити загалом не менше 120 млрд. грн. Чи врятують становище крихти, зібрані з людей через перерахунки комунальних платежів, чи ця акція більше збурить суспільство?

Особливо серйозне питання — щодо споживання газу. Багато власників приватних осель, насамперед, у сільській місцевості, протягом минулого опалювального сезону економили блакитне паливо, щоб накопичити ресурс на майбутнє. Саме таку перспективу спочатку обіцяли і в Міністерстві соціальної політики. Але згодом передумали, відтак найбільш сумлінні споживачі енергоресурсів знову можуть опинитися у програші. Якщо у них заберуть запаси, які вони накопичили на особових рахунках, зимуючи у прохолодних хатах та користуючись дровами, знову переможе несправедливість. Бо виграють ті, хто відкривав узимку вікна, щоб не пропали гроші, виділені державою у вигляді субсидій.

Сумська область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.