Питання обігу сільгоспугідь, зокрема можливе зняття мораторію на купівлю-продаж гектарів для товарного виробництва, викликало бурхливу дискусію під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин у Батурині Чернігівської області. У Будинку культури гетьманської столиці, окрім народних депутатів, зібралися міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий, директор Департаменту методологічної та нормотворчої роботи Державної фіскальної служби Мар’яна Куц, голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч, науковці, керівники сільгосппідприємств, фермери, а також представники громадських організацій.

«Нам усім варто заспокоїтися, — закликав присутніх голова підкомітету з питань земельних відносин парламентського аграрного комітету Олег Кулініч. — Тому що, на мою думку і думку багатьох членів аграрного комітету, впродовж найближчих років мораторій на продаж землі знятий не буде».

Адже тільки власник землі має вирішувати, що з нею робити, і це право йому гарантоване Конституцією. Інша причина, чому не можна запроваджувати продаж угідь, — відсутність у фермерів і середніх агропідприємств достатніх коштів на придбання гектарів. Тому в разі зняття мораторію їх скуплять великі вітчизняні холдинги або іноземні транснаціональні корпорації.

Водночас голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі парламентського аграрного комітету Леонід Козаченко наголосив: «Мораторій на продаж землі сільгосппризначення необхідно зняти як неринковий, однак перед цим потрібно вирішити всі проблемні питання». Передусім встановити граничний обсяг гектарів, що можуть бути зосереджені в одних руках, а також вирішити питання формування ціни на землю та механізм її продажу.

А перед повномасштабним запуском ринку гектарів, вважає Л. Козаченко, необхідно провести пілотний проект у 2-3 областях країни, «щоб побачити, як воно все працюватиме і що потрібно буде змінити в процесі». Адже через недосконалість чинного законодавства навіть запуск ринку продажу прав оренди ділянок замість продажу гектарів може призвести до відчуження землі за заниженими цінами іноземними компаніями. Ніколи українські аграрії не зможуть перебити у ціні ті ж китайські чи саудівські компанії, тому станеться так, що великі площі українських чорноземів просто відійдуть до рук іноземців за заниженою ціною.

Присутні на засіданні керівники сільгосппідприємств та фермери наполягали: знімати мораторій — не на часі. Тож народні обранці пообіцяли сприяти широкому обговоренню  цього питання в усіх регіонах. І лише потім ухвалювати доленосні для вітчизняного агропрому рішення.

Детальніше про пошук української моделі регулювання обігу земель сільгосппризначення — в одному з наступних номерів газети.

На засіданні побувала Галина КВІТКА.