За даними штабу АТО на ранок 19.09, за минулу добу бойовики 18 разів відкривали вогонь по позиціях ЗСУ, при цьому важке озброєння не застосовувалося. Крім обстрілів і збройних провокацій, окупанти ведуть активну розвідку переднього краю одразу на декількох ділянках. Про це на своїй сторінці у Фейсбуку написав народний депутат України координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.

За його словами, фіксується регулярне використання розвідгруп і технічних засобів ведення розвідки, зокрема БПЛА — понад 10 одиниць протягом доби.

Крім того, Тимчук відзначив, що фіксується активність ДРГ противника з метою здійснення нальотів на передові спостережні пункти та опорні пункти сил АТО, а також організації диверсій у тактичному тилу (переважно — мінування).

«Ці ДРГ здебільшого складаються з кадрових російських військовослужбовців військ спеціального призначення й підрозділів військової розвідки, хоча епізодично використовуються й змішані групи з включенням місцевих кадрів, що пройшли навчання під керівництвом інструкторів ЗС РФ», — повідомляє координатор «ІС».

За даними Головного управління розвідки МОУ, використовуючи режим відносної тиші на тимчасово окупованих територіях сходу України, противник готується до постановочних диверсій проти власних сил і на об’єктах цивільної інфраструктури з подальшим обвинуваченням сил АТО у їх здійсненні.

«У період із 19 по 23 вересня в Первомайську та Кіровську противник планує здійснити серію вибухів, а для фальсифікації обвинувачень української сторони в причетності до диверсій передбачається представити тіло загиблого від кульових поранень з документами, які підтверджують громадянство України або проходження військової служби у ЗС України», — сказано в повідомленні прес-служби відомства.

Одночасно з цим гібридну армію РФ, у тому числі підрозділи ФСБ, приведено до вищого ступеня бойової готовності на Донбасі, інформує ГУР МОУ.

За даними відомства, бойовики розпочали комплекс демонстративних заходів щодо посилення поліцейського режиму під приводом «протидії діяльності диверсійно-розвідувальних груп ЗС України». У рамках зазначених заходів частини й з’єднання 1-го (Донецьк) і 2-го (Луганськ) АК ЗС РФ, а також підрозділи ФСБ РФ, були приведені у вищий ступінь бойової готовності, перевірено їх готовність до дій в умовах різких змін оперативної ситуації, у тому числі протидії масовим виявам непокори місцевого населення.

Крім того, зазначається, що «російська окупаційна влада поставила обов’язкову умову: надавати гуманітарну допомогу або грошову компенсацію, яка передбачена замість гуманітарної допомоги, тільки тим родинам, які мають довідку про проходження служби члена сім’ї в російських окупаційних військах або, відповідно, про загибель чи поранення члена родини під час такої «служби».