Те, що одна з перших презентацій книги «Полиновий смак волі» відбулася у Корецькому районі на Рівненщині, цілком закономірно. Адже основні події і реальні герої роману у буремні сорокові XX століття діяли саме в цьому краї.

Автор книги Борис Пономаренко — народний депутат України другого скликання — не заперечує, що «щасливий випадок щедро подарував мені можливість ознайомитися з живими й болючими, як рана, і чистими, як дитяча сльоза, спогадами вояка Української повстанської армії Леоніда Буткевича»... Син героя розповіді Василя Ясенчука Юрій передав Б. Пономаренку спогади батька, які й лягли в основу роману. Фабула твору така: учителька з Черкащини Тетяна Кочерга скерована радянською владою до Крилівської школи Корецького району. Та коли розпочалася війна, вона активно включається в дії УПА, бо виховувалася у патріотичній родині Григорія Кочерги — повного георгіївського кавалера. Хоробра жінка врятувала Василеві Ясенчуку життя. Та все ж більшість повстанців, які не загинули у боях, потрапили до концтаборів. Варто ще сказати, що справжнє ім’я Василя Ясенчука — Леонід Буткевич, народився він у селі Козак цього ж Корецького району.
Учасники презентації книги «Полиновий смак волі» цими днями відвідали села Козак та Крилів, де поклали квіти до могил родичів Ясенчука і зустрілися з односельчанами, розповіли про роман і подарували книги бібліотекам, школам.
А сама презентація роману відбулася у Корецькій школі мистецтв. Ведучим на ній був заслужений діяч мистецтв України Віктор Женченко. Він та Ігор Юхновський виступили з передмовами до роману. Слово надали синові героя книги Юрію. Він народився в Сибіру. Однак чудово володіє українською мовою. Він наголосив на тому, що для його батька головним було витримати тортури, не стати запроданцем. Епізод суду над Василем Ясенчуком чітко демонструє, які трійка енкаведистів вирішувала долю людей, як боролися за Україну. Свої думки про книгу висловили академік, професор Георгій Філіпчук, виконавчий директор МГО «Рівненське земляцтво» Святослав Ващук. Подякував авторові за книгу, яка матиме велике значення для патріотичного виховання молоді, голова Корецької райдержадміністрації Сергій Черній.
Говорячи про книгу, сам автор Борис Пономаренко наголосив, що він намагався не виходити за рамки загальної тогочасної історичної правди. І, до честі автора, це справді так, бо боротьба за волю українців має полиновий смак.

Рівне.

 

 

 

На знімку: автор книги Борис Пономаренко роздає автографи. Допомагає йому в цьому син головного героя оповіді — Юрій.

Фото автора.