У Берліні, що має статус федеральної землі, відбулися регіональні вибори в міський парламент та органи місцевого самоврядування: 2,5 млн. виборців вирішували, хто управлятиме столицею у найближчі п’ять років. Голосування відзначилося їх високою явкою — 66%. На 130 депутатських місць претендували 927 кандидатів із 21 партії.

Досі в столиці ФРН правила коаліція Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) та Християнсько-демократичного союзу (ХДС), але вибори внесли корективи: коаліція розпалася, оскільки не набрала потрібної кількості голосів для більшості. Великої іміджевої поразки зазнала партія канцлера Меркель — ХДС, за яку виборці віддали 17,6% голосів — найнижчий результат у земельних виборах за всю історію столиці. А тиждень тому правляча партія навіть поступилася другим місцем партії євроскептиків, чи, як її називають у ФРН, правопопулістській «Альтернативі для Німеччини» (АдН) в землі Мекленбург — Передня Померанія.
У Берліні з результатом 21,6% перемогла СДПН, яка формуватиме коаліцію. Найімовірніше, як вважають політологи, з Партією зелених (15,2%) та Лівою партією (15,6%). Вільна демократична партія, яка теж пройшла до парламенту, набрала 6,7%. «Альтернатива для Німеччини» має 14,2% — трохи менше, ніж прогнозувалося. Але, якщо врахувати, що всі партії у виборчих перегонах зазнали втрат, приміром, СДПН стала переможцем з найменшим відсотком підтримки за всю історію виборів у Берліні, то АдН значно зміцнила позиції, пройшовши уже в десятий із 16 земельний парламент. Правлячим бургомістром Берліна залишається соціал-демократ Міхаель Мюллер.
За кілька днів стихнуть пристрасті виборчих перегонів, і новому земельному парламенту слід буде братися за розв’язання чималих проблем столиці. Адже Берлін, незважаючи на стабільне зростання економіки, високі надходження в земельну скарбницю, зниження рівня безробіття, продовжує одержувати субсидії у рамках системи перерозподілу податкових надходжень між федеральними землями. Крім того, на столиці висить борг — 60 млрд. євро.
Та й городяни потерпають від чималих незручностей, з якими стикаються у повсякденному житті. Зокрема, місяцями доводиться чекати на прийом у потрібних відомствах, а будівельний бум спричиняє хаос для громадського та приватного транспорту, який не спроможна подолати міська влада. Також не стихають дискусії щодо будівництва міжнародного аеропорту Берлін-Бранденбург, яке триває вже десять років, і міських шкіл, у яких бракує місць, до того ж чимало з них перебувають в аварійному стані. Допікають спекуляції на ринку нерухомості. Йдеться навіть про запровадження спеціального податку для зарубіжних інвесторів, який сприятиме боротьбі з цим явищем. Та ще багато проблем, розв’язати які обіцяли їхні обранці. Тепер настав час виконувати обіцянки.

Берлін.