РФ все-таки провела в Криму «вибори» депутатів Держдуми. Жоден із міжнародних спостерігачів на півострів не приїхав.

Виборчі дільниці, а їх тут було відкрито понад 1,5 тисячі, працювали з 8.00 до 20.00. Прикметно, що на жодній із них не було встановлено відеокамери, щоб у режимі онлайн відстежувати хід голосування і підрахунок голосів. Кримський виборчком дані про хід голосування надавав скупо, акцентуючи увагу лише на тому, що «порушень і скарг немає».
До моменту написання матеріалу інформації про точну явку виборців не було. Михайло Малишев, призначений керувати виборчкомом Криму, на підсумковій недільній прес-конференції навів дані тільки на 18.00, повідомивши, що нібито до цього часу в Криму проголосувало майже 43% виборців. У Севастополі «явка» дещо нижча — близько 40%.
Тож як голосували кримчани? Приміром, у Сімферополі на дільниці йшли переважно пенсіонери. Не було ні черг, ні ажіотажу. Там, де проживають переважно кримські татари, дільниці були практично порожні. В одному з мікрорайонів Сімферополя, де більшість мешканців становлять представники раніше депортованих народів, при заявлених у списках майже 2 тисячах виборців проголосувало трохи більше 300 осіб. «Ми не хочемо брати участі в цих виборах, — розповів кореспондентові «Голосу України» Рустем Алієв (ім’я і прізвище із зрозумілих причинах змінено), — вони нелегітимні й не відповідають вимогам кримськотатарського народу, оскільки наша батьківщина окупована». Таким чином, кримські татари підтвердили свою прихильність: Крим — це Україна.
Той факт, що кримські татари практично не брали участі у виборах, підтвердив і представник «проросійської», як він себе називає, течії у середовищі кримськотатарського народу Сейтумер Німетуллаєв. У коментарі одному з кримських ЗМІ він повідомив, що «кримські татари дуже погано йдуть на вибори, бо слухають вказівки з Києва від Рефата Чубарова».
Однак місцева «влада» заявила, що явка кримських татар становила майже 70%, мабуть, щоб продемонструвати, що буквально всі в Криму підтримують Росію. Але, це зовсім не так. Навіть ейфорія адептів «русского міра» давно спала нанівець. Сьогодні їх цікавлять не вибори, а підрахування залишків від пенсій і зарплат у своєму гаманці після сплати комунальних послуг і походів по продукти.

Вл. інф. «Голосу України».

 

 

Протестувальник несе саморобну шибеницю з опудалом Путіна біля посольства РФ у Києві.

Фото Олени Худякової (Укрінформ).

Тим часом

Минулої неділі в Києві, під посольством РФ в Україні, де цього дня працювала виборча дільниця на виборах до Держдуми Росії, відбувся пікет активістів проти участі росіян у голосуванні. Під час акції представники партії «Свобода», серед яких був екс-народний депутат Ігор Мірошниченко, намагалися знести додаткове загородження, встановлене перед входом до дипломатичної установи, і заблокувати його. За словами начальника ГУ Нацполіції столиці Андрія Крищенка, охорона посольства була посилена додатковими загонами поліції і Нацгвардії. Сталося кілька сутичок і провокацій. У результаті було затримано кілька осіб, у тому числі депутат Київради від «Свободи» Володимир Назаренко.
Того самого дня під генконсульством РФ в Одесі була бійка між активістами «Правого сектору» і поліцією. Як повідомляє одеське видання «Думская», пікетувальники будівлі консульства пропускали, хоча й з образливими коментарями, на його територію бажаючих проголосувати. Однак без бійки не обійшлося. Вона спалахнула між поліцейськими й представниками «Правого сектору» після того, як останні почали закидати будівлю... яйцями.
За інформацією департаменту комунікацій Нацполіції України, за цими фактами складено адмінпротоколи. А щодо київських подій відкрили два кримінальні провадження за статтею «хуліганство»... Водночас у Львові та Харкові порушень правопорядку не зафіксовано.