Погоджувальна рада

Уперше за багато років уряд вчасно, у визначені строки, вніс до Верховної Ради проект закону про Державний бюджет України на наступний 2017 рік. Попереду в законотворців напружена робота, адже багато пропозицій уряду неоднозначно сприймається у стінах парламенту. А в середу, 21 вересня, відбудеться представлення законопроекту про Держбюджет-2017 у сесійній залі парламенту.

Законопроект №5000 про Держбюджет-2017 з’явився на веб-сайті парламенту буквально за хвилини до початку погоджувальної ради. Його вже передано на розгляд профільного бюджетного комітету. Однак уже перед початком засідання у лідерів фракцій та голів парламентських комітетів було багато запитань та зауважень до поданого урядом законопроекту. Йому було відведено левову частку часу і під час погоджувальної ради. У вівторок парламент планує розглянути три блоки питань: питання інформатизації, місцевого самоврядування та аграрної політики.

Цього ж дня планується затвердити порядок денний на всю п’яту сесію. За словами А. Парубія, 85 законопроектів уже пройшли парламентські комітети і можуть бути включені до порядку денного сесії, але депутати наполягають на тому, щоб до порядку денного сесії було внесено всі законопроекти, які зареєстровані у парламенті. На четвер заплановано блок питань у сфері паливно-енергетичного комплексу, ринку електроенергії, природного газу, НКРЕКП.

Пріоритети — оборона, освіта, децентралізація 

Однак, безсумнівно, головним і визначальним стане початок бюджетного процесу, від якого залежатиме, як житиме вся країна наступного року і що буде в державних засіках та наших гаманцях.

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Ігор Гринів відзначив, що уряд вчасно подав до парламенту проект закону про Держбюджет на 2017 рік, а тому зараз дуже важливо, щоб дискусія відбулася плідно і конструктивно. Однак він привернув увагу до ситуації з парламентськими комітетами із 28 комітетів сім, тобто чверть, наразі працюють без голів. А із 422 народних депутатів 22 не входять до складу жодного комітету. Голова фракції наголосив, що саме комітети повинні бути основою для формування як порядку денного, так і для конструктивного розгляду законопроектів. І. Гринів також запропонував розглянути нинішнього пленарного тижня законопроекти щодо сприяння пошуку та видобутку нафти і газу в Україні, щодо фінансування будівництва доріг і звести їх в один узгоджений документ.

Що в обмін на кредит?

Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко наголосив, що розгляд проекту Держбюджету-2017 повинен відбуватися у парламенті відкрито і прозоро. За його словами, бюджет наступного року повинен відповідати на два запитання від парламенту і суспільства — соціальний захист та розвиток економіки. Однак підвищення мінімальної зарплати планується лише з грудня 2017 року. «Таким чином увесь рік із урахуванням темпів інфляції життя людей погіршуватиметься», — сказав Ю. Бойко. На думку Опозиційного блоку, перед розглядом закону про Держбюджет-2017 спочатку потрібно змінити Податковий кодекс, і тільки на основі нового Податкового кодексу приймати бюджет. Фракцію також турбує хід децентралізації, бо об’єднання громад у регіонах нерідко відбуваються під тиском, без згоди громад. Особливо, коли районні ради закривають сільські школи, хоча вони мали учнів і перспективу. І потім місцеві мешканці на знак протесту перекривають траси. Фракція також звернулася до уряду з вимогою чітко оприлюднити вимоги МВФ.

Оприлюднити текст меморандуму з МВФ вимагала на погоджувальній раді і фракція Радикальної партії. Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко звернувся до уряду із запитанням, чому досі не оприлюднено текст меморандуму, підписаного Україною із МВФ, та невідомо, які зобов’язання взяв на себе уряд в обмін на кредити. Скажімо, чи справді заради грошей МВФ пішли на продаж земель, підвищення пенсійного віку, продовження підвищення тарифів та інші антисоціальні неприйнятні заходи? «Українці мають право знати, на яких умовах беремо кошти і як будемо розраховуватися», — підкреслив Олег Ляшко та закликав під час розгляду проекту бюджету в парламенті обговорювати не лише видатки, а й доходи бюджету. Фракція Радикальної партії також вимагала на погоджувальній раді негайно розглянути і ухвалити законопроект про забезпечення безплатними ліками людей похилого віку.

Голова депутатської групи «Воля народу» Ігор Москаленко закликав захистити український бізнес від непомірних податків і продовжити мораторій на продаж сільськогосподарської землі.

Фракція «Народний фронт» заявила, що не визнає результатів виборів до Держдуми Росії, які пройшли на тимчасово окупованих територіях України, назвавши їх «політичним фарсом». Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак повідомив, що разом із колегами зареєстрував проект постанови №5135, якою передбачається невизнання результатів цих виборів до Держдуми РФ і закликав Президента України порушити питання невизнання цих виборів перед міжнародною спільнотою, зокрема, на засіданні Генасамблеї ООН, де він наразі перебуває з візитом.

Парламентарій позитивно відгукнувся щодо показників, закладених у проекті Держбюджету-2017, зокрема, інфляція на рівні 8%, зростання ВВП — 3%. «Наш головний пріоритет — це зростання економіки, треба збільшувати доходи бюджету, — підкреслив М. Бурбак. Принципові позиції «Народного фронту» — фінансування обороноздатності на рівні не менше 5% від ВВП, збільшення на 30% зарплати педагогічним працівників та збереження стипендії (що вже передбачено у законопроекті). Фракція і надалі наполягає на розгляді законопроекту про спецконфіскацію, який допоможе повернути до бюджету півтора мільярда доларів, украдених Януковичем.

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк запросив на засідання фракції Першого віце-прем’єра Степана Кубіва, щоб урядовець розповів про джерела наповнення бюджету. Також О. Березюк порушив проблему, яка нині турбує багатьох людей. Йдеться про те, за рішенням НКРЕКП зараз встановлюють будинкові лічильники на газ. Проте це несправедливо, бо одна людина в будинку економить і використовує одну конфорку або взагалі споживає холодну їжу, а інша щодня готує на плиті та консервує на зиму. «Це обкрадання людей і несправедливість», — стверджував лідер фракції, наполягаючи на навідкладному розгляді закону про НКРЕ.

Фракція «Батьківщина» запропонувала провести круглий стіл для обговорення проекту Держбюджету-2017. Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко розповіла, що на вихідні побувала із колегами по фракції у Львові і вперше почула від львів’ян закиди до так званих демократичних сил «ідіть із влади» і навіть поверніть «стару злочинну владу». Бо люди сприймають те, що зараз відбувається у країні, як «геноцид».

Ю. Тимошенко заявила, що в урядовому проекті закону про Держбюджет-2017 «немає ніякого економічного зростання, надуто курс гривні та показники інфляції». «Це не чесний бюджет, це бюджет обману і стратегії подальшої бідності у країні», - сказала лідер «Батьківщини». За її словами, уряд у меморандумі з МВФ передбачає збільшення пенсійного віку, скорочення всіх пільг по пенсіях, 15% податок із пенсій працюючих пенсіонерів, «чорну» приватизацію всіх стратегічних об’єктів держави, націоналізацію ряду банків. Фракція «Батьківщина» вимагала проголосувати на погоджувальній раді звернення до уряду — оприлюднити меморандум з МВФ. Однак А. Парубій повідомив, що це не в компетенції погоджувальної ради.

Співголова депутатської групи «Відродження» Віталій Хомутинник висловив думку, що збільшення соціальних показників відбувається на рівні інфляційних процесів та зростання споживчих цін. Він навів такі статистичні дані: за 2014 -16 роки споживчі ціни зросли майже на 70%, а зарплата лише на 21%. Депутатська група наполягає, щоб усі соціальні видатки зросли як мінімум у півтора разу.

Для роботи є два місяці

Перший віце-прем’єр-міністр - міністр економічного розвитку Степан Кубів на засіданні погоджувальної ради повідомив, що уряд офіційно оприлюднить на своєму сайті текст Меморандуму з МВФ, підписаний Кабміном, як тільки буде завершено його офіційний переклад.

С. Кубів відзначив, що уряд виконав строки подання закону про Держбюджет на 2017 рік, і головним майданчиком для обговорення мають стати парламентські комітети. Для цієї роботи є два з половиною місяці. «Бюджет чесний, бо він у дохідній та видатковій частині відповідає тим принципам, які були показані під час презентації Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом, і базується на реальних доходах і видатках, — сказав С. Кубів. — Ми готові обґрунтовувати наші пропозиції, приймати пропозиції від народних депутатів, але уряд не підтримуватиме пропозиції, за якими стоять нечіткі розрахунки. Джерела мають бути реальні, ринкові, прагматичні, підкріплені законопроектами, які будуть проголосовані у Верховній Раді». При цьому віце-прем’єр наголосив, що уряд не підтримає пропозиції, спрямовані на збільшення податків.

Голови парламентських комітетів висловили пропозиції та зауваження до порядку денного. Голова Комітету з питань запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв назвав неприпустимим ухвалити закон про одноразове декларування, який може зневолювати започаткування електронних декларацій, які відкрили всі статки високопосадовців.

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна запропонувала спочатку перед ухваленням бюджету внести зміни до податкового законодавства, ухваливши відповідний пакет законів. За її словами, уже підготовлено до розгляду 45 законопроектів.

Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський наголосив на потребі збільшити фінансування видатків на оборону та ухвалити законопроект про спецконфіскацію і спрямувати повернені до держбюджету кошти також на потреби Збройних Сил.

Народні депутати вшанували хвилиною мовчання пам’ять Андрія Таранова, заступника глави адміністрації Президента, котрий трагічно загинув напередодні, та пам’ять українського письменника Романа Іваничука.

 

 

Олександр Данченко, Ярослав Москаленко.

 

 

Андрій Павелко.

 

 

Сергій Рибалка.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.