Про це на початку засідання Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань науки, освіти, культури та ЗМІ заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. Звертаючись до членів Комітету ПАРЄ, глава українського парламенту наголосив, що вони перебувають в Україні у складний і визначальний час, коли доводиться водночас відбивати ворожу агресію і змінювати країну, проводячи реформи. «Це так, як гасити літак під час пожежі», — зазначив він.

За словами А. Парубія, агресія, яку веде проти нас Росія, має дуже багато вимірів, серед яких інформаційна складова відіграє чи не більшу роль і місце, аніж складова мілітарна. «Майже два роки проводилися наукові дискусії, конференції і розробки, як вести гібридну війну і які її ознаки. І з цього можна зробити висновок, що всі ідеологи відзначали, що інформаційна складова є визначальною, ключовою. Практично вже танки йдуть з георгіївськими стрічками», — підкреслив він та додав, що «диверсійні групи приходять уже на підготовлений грунт, який готувався засобами масової інформації».

У цьому контексті А. Парубій наголосив на важливості роботи і ролі Комітету ПАРЄ з питань науки, освіти, культури і ЗМІ. За його словами, нинішнє засідання в стінах українського парламенту необхідне, щоб «зрозуміти і глибоко проаналізувати той стан і характерні особливості агресії, яку веде проти нашої України Російська Федерація, у непростий час, коли доводиться захищати цінності не тільки нашої держави, а й усього вільного світу, який ставить верховенство права вище над усім».

Голова парламенту попередив про глобальність загрози агресії проти інших країн Європи. «Якщо Україна не встоїть, будуть наступні жертви. Плани поширюються на багато європейських країн, вже є намагання вбити розкол між країнами ЄС, — зазначив він. — У цей час нам особливо важлива підтримка, знати, що ми не самі. Тим, хто гине на передовій, важливо знати, що їх підтримують».

А. Парубій подякував ПАРЄ за підтримку, за ту позицію, яку вона займала під час початку агресії. «Ця позиція ПАРЄ була визначальною для оцінки подій усім цивілізованим світом», — підкреслив він.

Водночас голова парламенту наголосив, що за останні два роки жоден пункт домовленостей з Росією, жодна резолюція не були виконані. Тому, на його переконання, розмова про повернення російської делегації до ПАРЄ, не на часі. «Які є підстави для її повернення у коло держав, для яких територіальна цілісність є найвищою цінністю, — запитав він і та підкреслив: «Загравання з агресором ще більш заохочує його до агресивних дій. Переконаний, що повернення російської делегації буде історичною помилкою. Закликаю усіх вас стати пліч-о-пліч і не допустити таких дій. Мова насильства, танків і автоматів не має сили. Цивілізований світ має достатньо сил, аби зупинити агресора. Його дії не матимуть перспективи».

Голова Верховної Ради підкреслив, що «дипломатичним шляхом маємо змусити вивести танки і глобально забезпечити мир і спокій у країні». «У нас достатньо енергії, сил і рішучості для зупинення агресора», -сказав він.

Після того як голова Комітету ПАРЄ, народний депутат Володимир Ар’єв відкрив засідання, його учасники затвердили порядок денний та ухвалили додатки до протоколів засідань, що відбулися 1 червня поточного року у Парижі та 21-23 червня 2016 року у Страсбурзі. Далі голова комітету В. Ар’єв зробив доповідь на тему: «Атака на журналістів та свободу висловлювання у ЗМІ в Європі». Порівнюючи ситуацію, яка склалася з моменту, коли була ухвалена остання доповідь у 2015 р., він відзначив, що загрози для медіасередовища, для роботи журналістів ростуть і видозмінюються, оскільки видозмінюється саме медіасередовище. «Ми бачимо зараз стрімке зростання нових медіа. Більшість споживачів інформації отримують її з інтернету, із соціальних мереж, від блогерів. Тому, зараз треба говорити про те, чи буде ця частина медіа, зокрема, незалежні блогери під нашою увагою», — сказав доповідач.

В. Ар’єв виділив головні проблеми: фізичне насильство і загроза життю, вбивства журналістів в країнах-членах Ради Європи, це також терористична загроза і загроза з боку радикалів для ЗМІ, це арешти і переслідування, це перешкоджання законній журналістській діяльності в різний спосіб.

За його словами, досі зберігаються проблеми, які сьогодні не є розв’язаними.

В. Ар’єв відзначив, що в Україні більшість проблем, які були висловлені у попередньому звіті, насправді згенеровані не Україною, а окупантами в східній частині України та в окупованому Криму як переслідування телеканалів, зокрема, кримськотатарського.

Члени комітету розглянули Інформаційний меморандум, у якому зафіксовано майже 200 фактів порушення прав і свобод журналістів в Європі, а також заслухали доповідачів з питання «Використання ЗМІ з політичною метою та для пропаганди війни».

За повідомленням прес-служби та інформаційного управління апарату Верховної Ради.

 

 

На знімку (зліва направо): Генеральний секретар Європейської федерації журналістів Рікардо Гутьєррес, голова Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань культури, науки, освіти та засобів масової інформації Володимир Ар’єв, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, член Комітету Парламентської асамблеї Ради Європи з питань культури, науки, освіти та засобів масової інформації Адель Гамбаро.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.