Неймовірними зусиллями з полону визволили двох героїв, сильних духом чоловіків Володимира Жемчугова і Юрія Супруна.

Володимир Жемчугов не військовий, у полон потрапив після того, як випадково підірвався на розтяжці восени 2015 року. Співробітник ООН Юрій Супрун потрапив у заручники до терористів в окупованому Донецьку 8 квітня.
Багато людей доклало зусиль до здійснення цього обміну — Президент України (Петро Порошенко говорив про цих заручників у телефонній розмові з Путіним), Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко (на знімку), Об’єднаний центр визволення заручників СБУ, рідні й близькі. Цей обмін відбувся на нейтральній смузі за містом Щастя Луганської області. Україна прийняла своїх героїв, а віддала чотирьох зрадників. З боку противника було багато російських журналістів, які поводилися нахабно. Гидкі враження. Ніби для них цей обмін не людська трагедія, а якесь шоу.

Найзворушливіший момент — зустріч дружини Олени зі своїм чоловіком Володимиром Жемчуговим. Вони не бачилися майже рік. Сльози радості й горя. Але все позаду.

«Головне в полоні — відчувати, що тебе не забула Батьківщина», — кажуть уже колишні бранці.

***

На своїй сторінці у Facebook Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, зокрема, написала:

«Володимир Жемчугов і Юрій Супрун — на свободі! Уже за кілька годин Володимир і Юрій будуть у Києві, в одній із найкращих лікарень, Президент доручив послати за ними санітарний, евакуаційний літак. Вони потребують серйозного лікування, реабілітації, Володимир — ще й протезування. Володю зустрічала його мужня дружина Олена. Він уже поговорив телефоном із мамою і Президентом.

...Понівечений, без кінцівок, майже сліпий, захоплений рік тому бойовиками, останні кілька місяців Володимир провів навіть не в тюремній лікарні, а в камері, звідки його тягали на «суд», погрожуючи тридцятирічним ув’язненням. У такому страшному стані орки утримували Володю в тюрмі... Я не знаю, як серце Олени, дружини, витримало цю їхню зустріч... Ми всі плакали».

 

 

Звільнений з полону Юрій Супрун.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.