Голова Верховної Ради Андрій Парубій провів зустріч із делегацією ченців одного з найдавніших монастирів релігійного центру православної церкви — Святої Гори Афон. Секретар монастиря Кутлумуш ієромонах Хризостом та ієродиякон Хризостом перебувають у Києві на запрошення Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості. Вітаючи гостей, очільник парламенту зазначив, що «нині, коли відзначається тисячоліття руського, тобто українського, чернецтва на Афоні, давня українська традиція отримує нове дихання».

«У суспільстві триває жвава дискусія про надання автокефалії Православній Церкві в Україні», — сказав він нагадавши: в червні Верховна Рада ухвалила звернення до Патріарха Варфоломія щодо автокефалії Української Церкви. Це питання «об’єднало зал» і «є питанням не тільки релігійного характеру, а й національної безпеки», наголосив очільник законодавчого органу. За його словами, «миролюбній Україні доводиться захищати свою незалежність від біди, яка прийшла з російськими танками і стала великим випробуванням». Мовляв, відбувається і військова агресія, і втручання в духовний простір».

Андрій Парубій наголосив, що «парламент не має наміру втручатися чи регламентувати релігійне життя, але є прихильником ідеї єдиної православної церкви». «Ми лише повторили молитви мільйонів українців, звертаючись до Патріарха Варфоломія», — зауважив він.

Своєю чергою гості подякували за прийом. Вони зазначили, що «у випадку з Україною Вселенський Патріархат керується найкращими помислами». «Зараз ми молимося за вас», — сказав ієромонах Хризостом, додавши: «Автокефалія принесе єдність і мир у суспільстві. Набувши автокефалії, Україна стане повноправним членом церковної сім’ї», — зазначив ієродиякон Хризостом.

Андрій Парубій наголосив на важливості церковної єдності в нинішній непростий час та попросив афонських ченців підносити свої молитви за Україну.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

 

 

Преподобний старець ієромонах Хризостом, керівник монастиря Кутлумуш, представник ігумена, секретар (ліворуч) та Ієродиякон Хризостом. 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.