Громадяни країни без приладів обліку в будинках сповна сплачують те, чим не користувалися

Учора під Верховною Радою, напередодні старту опалювального сезону, активісти Національного екологічного центру та «Реанімаційного пакета реформ» вимагали від народних депутатів схвалити законопроект про оснащення всього житлового фонду країни приладами обліку тепла й води — № 4901 «Про комерційний облік комунальних послуг», ініціатором якого виступив народний депутат Віталій Сташук. Для нагадування біля будівлі комітетів Верховної Ради закріпили інформаційні плакати, що нагадують про необхідність ухвалити закон.

На думку активіста-еколога Андрія Желєзного, без лічильників люди стали заручниками тарифної політики тому, що не можуть впливати на розмір платежів за отримані житлово-комунальні послуги. А водоміри й тепломіри — це перша необхідна річ, щоб реально бачити, скільки ти споживаєш і як заощадити. У середньому по країні 48 відсотків багатоквартирних будинків дотепер не обладнані лічильниками тепла, і їм доводиться платити за послуги за встановленими тарифами за квадратний метр житлоплощі, хоча, за даними досліджень, 25 відсотків тепла не доходить до споживачів — губиться в старих теплотрасах, прокладених без ізоляції. «Облік відпущеної теплоенергії без обліку отриманої кожним будинком спричинює викривлення рахунків за комунальні послуги через те, що неможливо підрахувати втрати при транспортуванні до кожного житла. Зрозуміло, що енергокомпанії свої втрати в мережах прагнуть перекласти на громадян. І це їм поки що дозволяє законодавство. Його необхідно змінити. За наявності, приміром, загальнобудинкового лічильника тепла жителі платять на 20—25 відсотків менше, ніж за тарифами, а у разі установлення тепломіра з погодним регулятором — ще менше (на 15—20 відсотків).
Заступник глави Комітету Верховної Ради з житлово-комунального господарства Альона Бабак розповіла, що в законопроекті, який строго відповідає вимогам Директиви Євросоюзу з енергоефективності, прописані всі процедури для точного обліку ресурсів, що їх споживають у комунальному секторі. Документ складали українські й європейські фахівці, й після його ухвалення та виконання ситуація значно поліпшиться. Мешканці багатоквартирних будинків, крім квитанцій, щоквартально одержуватимуть дані про отримані ними теплоенергію та воду, а також рекомендації, як заощадити ресурси.
В Україні необхідно встановити прилади обліку тепла в 86 129 житлових будинках. Ціна цього питання для держави — три мільярди гривень. За головний бонус — зниження соціального напруження, економія енергоресурсів і енергонезалежність. Для простих українців — десятки мільярдів зекономлених гривень.
За даними Держкомстату й Нацкомпослуг, найменше тепломірів на сьогодні встановлено в Луганській — 14 відсотків від потреби, Полтавській — 24 відсотка й Черкаській — 27 відсотків від необхідної кількості приладів.

Вл. інф.

 

 

Активісти Національного екологічного центру України та Реанімаційного пакета реформ біля Верховної Ради звернулися до парламентських фракцій із вимогою напередодні опалювального сезону перейти від популізму до дій та підтримати законопроект №4901 про обов’язкове встановлення лічильників тепла та води в кожному домі.

Фото Сергія Ковальчука.