У відповідь на заклики прискорити створення територіальної громади прихильники децентралізації на Херсонщині отримали... звинувачення в сепаратизмі. Таку гнівну реакцію в депутатів та чиновників міської ради Нової Каховки викликало бажання громади міста-супутника Таврійська створити власний «альянс» із навколишніми селами Кам’янка, Цукури, Червоне Поділля і Сергіївка. У відповідь із Нової Каховки до СБУ та прокуратури надійшло депутатське звернення з настійливим проханням «надати правову оцінку сепаратистським по суті діям керівництва Таврійська», які буцімто ведуть аж до «підриву єдності держави». Та образливі закиди мали якраз зворотний ефект: Таврійська міськрада всім своїм складом висловилася за «від’єднання» від Нової Каховки та створення окремої територіальної громади всупереч позиції «старшого брата».

У Таврійську бажання «незалежності» від нього пояснюють тим, що влада Нової Каховки начебто «перетягувала ковдру на себе», фінансуючи соціальну сферу та благоустрій міста-супутника за залишковим принципом. Останньою краплею, яка переповнила терпіння тавричан, була відмова Новокаховської міськради взяти на утримання тутешнє поліклінічне відділення лікарні залізничників після припинення її держбюджетного фінансування. Відмову мотивували тим, що кошти міської скарбнички «на сторону» віддавати немає сенсу. Мовляв, лікарня Нової Каховки може приймати пацієнтів, котрі раніше користувалися послугами поліклініки. Але таке пояснення не задовольнило людей: вони бажали ходити на прийом до лікаря у своєму рідному місті, а не їздити до сусіднього — хоч дорога і займає менш як півгодини. Ці півгодини в автобусі розбитою дорогою хворій людині подолати не так і легко.

Відтак тепер Таврійськ із навколишніми селами кріпитиме власний добробут самотужки. І влада Херсонщини з цим бажанням погодилася: обласна державна адміністрація визнала, що рішення про створення об’єднаної територіальної громади із центром у колишньому місті-супутнику Нової Каховки відповідає вітчизняному законодавству. Тож у добру путь, нова громадо!

Херсонська область.