Покровськ — один із районних центрів українського Донбасу, де доля кожного з мешканців так чи інакше пов’язана з шахтою. Дім — робота, робота — дім. Один Палац культури, міський музей, кілька бібліотек. Віднедавна активні громадяни самостійно об’єднали свої творчі, матеріальні, фінансові можливості —  й у місті з’явилася платформа культурних ініціатив «Лампова».

 

Символ — шахтарська каска


Обговорюючи варіанти назви нового майданчика, активісти ані хвилини не вагалися у своєму виборі. «Ідея виникла одразу, й схвалили одностайно: «Лампова»! — ділиться Ірина Колесник, координатор покровської платформи. — По-перше, як нам здається, про Донбас склалася думка виключно як про край робітників, а ось Центральна і Західна Україна — це, мовляв, територія інтелекту й духовності. Для того, щоб розвінчати цей стереотип, довести, що в шахтарських містах живуть не менш креативні, цікаві люди, ми назвали платформу саме так. По-друге, лампова — це приміщення на шахті, де гірники отримують свої каски зі світильниками. Саме це світло допомагає їм долати важкий шлях під землею. Плюс зазвичай там шахтарі спілкуються, а іноді говорять по щирості».


Ініціатори креативного простору й за символ собі взяли шахтарську каску. 


«Роботи вистачить усім!» — часто повторюють активісти цієї громадської організації. Її діяльність спрямована на людей будь-якого віку: це і творчі ініціативи для дітей та підлітків, і суспільно-політичні дискусії, і громадянська освіта дорослих.


Креативний простір уже налічує понад 60 постійних відвідувачів. «Їм подобається те, що ми для них робимо: зустрічі з цікавими людьми, відкриті кінопокази, вечори музики, майстер-класи, тематичні заняття, психологічні тренінги і багато іншого, спрямованого на розвиток освітньої, громадянської, культурної, національно-патріотичної, спортивної діяльності. Нам нікуди відступати, в нас немає часу думати про невдачі. Всі свої сили ми спрямовуємо на розробку заходів, пошук цікавих гостей. Тому якщо хтось із громадських і культурних діячів захоче приїхати до Покровська, запрошуємо одразу до «Лампової», —  зазначають активісти.


Від дітлахів до людей похилого віку


Сюди приводять дітей 3—4 років, приходять і підлітки, і ті, кому далеко за 50. Порядок денний усіх заходів формують саме відвідувачі.


Наприклад, активісти швидко відреагували на пропозицію однієї відвідувачки похилого віку розпочати курси розмовної української мови. Працює окрема група, до якої в основному входять старші люди, які вивчають українську. 


Незважаючи на те, що платформа виникла і діє без будь-якої серйозної фінансової підтримки (на чистій ініціативі або взагалі на кошти самих активістів), продуктивності роботи «Лампової» можна позаздрити. В цьому творчому просторі знайшли себе міські любителі фотомистецтва, успішно організувавши фотоклуб «Mega-Pіxel». У чарівний світ рукоділля запрошує і дітей, і дорослих «Маленька майстерня», де власними руками із серветок, пластиліну, природних матеріалів, стрічок, тканин і всякої-всякої всячини створюються просто чудеса.


Олена Валентинівна, одна з численних волонтерів «Лампової», пишається тим, що допомагає молоді організувати роботу сучасного закладу.


Також на цій території сприяють вивченню розмовної англійської мови. Тут працює Englіsh Speakіng Club «Stand up». А для дітей проводяться фонетичні та лінгвістичні зарядки, вивчення англійських пісень, віршів, заняття з формування монологічного та діалогічного мовлення.


Унікальну LEGO-методику реалізують психологи на інтерактивних заняттях,  які дозволяють розвивати не тільки дрібну моторику рук, а й творче мислення, формувати комунікативну, етичну і естетичну складові свідомості дітей.


Платформа об’єднала і музикантів-початківців. Уроки гри на гітарі, «музичні посиденьки», де обмінюються акордами нових пісень, спілкуються, радіють новим знайомствам і враженням, вчаться писати тексти пісень, складати музику, приваблюють не тільки підлітків, а й молодь.


Об’єднали активних громадян


На День Конституції команда цього творчого простору організувала вуличний фестиваль. Музика, виставка хендмейд-робіт, дитячих малюнків, презентація кращих фотографій фотоклубу, майстер-класи зі створення цікавих виробів від «Маленької майстерні». Традицію вуличних фестивалів започатковано!


Так уже склалося, що все живе, а людина особливо, тягнеться до світла і тепла. Ймовірно, тому в «Ламповій» завжди багатолюдно, тут готові поділитися своєю іскоркою, запалити новою корисною справою. А ще тому, що раді кожному гостю, будь-якій творчій ідеї, ініціативі. Тут сперечаються до хрипоти, тішаться спільним успіхам, планують і організовують, аналізують і рефлексують — вирує життя, насичене і цікаве.

Донецька область.

 

(За матеріалами Донецького прес-клубу).

 

Заняття з дитячим психологом проходять в ігровій формі.


Фото автора.