Мотивація більшості кримчан старшого покоління, що підтримали анексію Криму, була вельми прагматична — в Росії пенсії вищі. Минуло два роки... Російська окупаційна влада так і не провела обіцяну індексацію соціальних виплат. Мовляв, бувайте здорові й у гарному гуморі, але грошей немає.

 


Схоже, цього разу кремлівські «благодійники» не збрехали. Грошей настільки немає, що окупаційна влада вирішила... урізати соціалку. До редакції «Голосу України» потрапив так званий «лист щастя» (на знімку), що його отримали практично всі люди з інвалідністю, які проживають на півострові. Приміром, пенсія в інваліда 1-ї групи донедавна становила приблизно вісім тисяч російських рублів (трохи більше трьох тисяч гривень). Тепер виплату урізали вдвічі. Причому зробили це заднім числом. І вимагають повернути «переплату».


У листі-сповіщенні від тамтешнього пенсійного фонду, отриманому адресатом близько місяця тому, зазначено: «Департамент праці й соціального захисту повідомляє, що у Вас виявлено переплату у зв’язку з перерахунком за період з 01.01.2015 по 31.12.2015 у сумі 28 тисяч рублів, яку необхідно погасити до кінця 2016 року. А якщо ні, то Ваші документи буде передано до суду....» Нижче наводяться реквізити, на які необхідно повернути гроші з образливим формулюванням: «повернення «излишне» перерахованих коштів за 2015 рік...» Причому немає жодних пояснень чи мотивувань, чому була зроблена переплата або на чому ґрунтується урізування пенсії.


— Але ж Медведєв чітко пояснив причину: грошей немає, — каже керівник Київської обласної Асамблеї інвалідів Олег Іваненко.


Ми уважно стежимо за тим, що відбувається в Криму. Там залишилося багато наших друзів, які душею з Україною, але через проблеми зі здоров’ям не можуть залишити свої будинки. Ось вони й змушені приймати ті правила гри, які їм нав’язують окупанти. А як бачите, російська влада робить усе, щоб люди з особливими потребами були поставлені в такі умови, коли вони навіть із будинку не зможуть вийти. Не вписуються вони в пропагандистську картинку про квітучий за російської влади Крим. Усе робиться в кращих традиціях Радянського Союзу — коли людей з інвалідністю просто робили ізгоями соціуму, обмежуючи їхні можливості. До речі, кримські медичні реабілітаційні центри, в яких до анексії лікувалися не тільки українці, а й громадяни інших країн, тепер практично недоступні для людей з інвалідністю, у тому числі й із РФ.


Утім, місцеві й російські пропагандисти продовжують розповідати про те, як добре жити тепер на півострові... А на ділі підневільні «боржники» пенсійного фонду окупаційної влади повинні відмовитися від їжі мінімум на півроку, щоб повернути банально «віджаті» цієї владою виплати. А якщо врахувати нинішні ціни в анексованому Кримі (приміром, кілограм яблук у перерахунку — до 60 гривень, а літр молока — до 40), то більшість соціально й реально не захищених верств населення півострова сьогодні поставлено на межу виживання. Імовірно, це і є втілення не декларативної, а справжньої стратегії Москви — вижити з Криму місцевих жителів і використовувати його виключно як військову базу.

 

P. S. Прізвище й адресу редакцією затушовано через можливі репресії стосовно людини, що звернулася в нашу редакцію.